Skip to main content

Počelo suđenje bivšem pokrajinskom sekretaru za obrazovanje

Info 30. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Bivši vojvođanski sekretar za obrazovanje i kulturu Zoltan Bunjik negirao je danas sve navode optužnice koja ga tereti da je zloupotrebom službenog položaja oštetio pokrajinu za 8,9 miliona dinara. Bunjik je na početku suđenja u Okružnom sudu u Novom Sadu rekao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, odnosno da nije zbloupotrebio službeni položaj, niti je omogućio sticanje imovinske koristi sebi ili drugim osobama.
Bunjika optužnica tereti da je od avgusta do kraja decembra 2002. delio novac školama u Vojvodini za popravku i održavanje, a da one nisu dostavljale potrebnu dokumentaciju i zapisnike o odabiru najpovoljnije ponude izvođača radova. Prema navodima optužnice, Bunjik je i sam prihvatao izvođače radova i dodeljivao ih školama, iako su škole imale povoljnije ponude. Izabrani izvođači naplaćivali su usluge preko budžeta Vojvodine po znatno nepovoljnijim cenama, iako njihova stručnost i registracija delatnosti koju je trebalo da obavljaju nisu proveravani.
Bunjik, koji trenutno obavlja funkciju zamenika gradonačlenika Novog Sada i funkcioner je Saveza vojvođanskih Mađara, danas je ponovio da je sve urađeno u skladu s planom i kriterijumima raspodele sredstava, da su ustanove dostavljale predračun radova, a sekretarijat određivao orijentacioni iznos novca. On je danas optužnicu doveo u vezu i sa, kako je rekao, spletkama koje su mu namestili Demokratska stranka Srbije i Bezbedonosno-informativna agencija, a kao motiv za podizanje optužnice nije isključio ni njegovu nacionalnu pripadnost.
Za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženju kojim se drugim osobama pribavi imovinska korist preko milion i po dinara predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora. Suđenje se nastavlja sutra.

(Beta)