Skip to main content

Pauković: Hrvatsko-srpski odnosi služe za održavanje neprijateljstva u regionu

Aktuelno 28. avg 2018.
< 1 min čitanja

Istoričari i novinari iz Srbije i iz Hrvatske ocenili su da mediji iz tih država koji rade u korist vlasti služe za održavanje neprijateljstva između Srba i Hrvata, saopštio je danas Centar za demokratiju, istoriju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada.

“Na žalost, hrvatsko-srpski odnosi služe isključivo za održavanje neprijateljstva u regionu”, ocenio je istoričar Davor Pauković sa Univerziteta u Dubrovniku na tradicionalnom 11. skupu naučnika i političara u Golubiću Obrovačkom u Hrvatskoj.

Novinar Bruno Vignjević sa RI-portala iz Rijeke rekao je da mediji ne smeju da insistiraju na senzacionalizmu kada su u pitanju traumatični događaji iz nedavne ratne prošlosti.

“Mediji treba da podstiču kulturu sećanja koja je tolerantna i koja saoseća sa žrtvom druge strane, a koja ne vidi samo svoju stranu“, kazao je Vignjević.

Direktor CHDR-a, istoričar sa Univerziteta u Novom Sadu Darko Gavrilović ocenio je da je neophodno da se osigura takva struktura vlasti koja ima kapacitet za razvijanje strategije partnerskih odnosa u regionu.

“Takva vlast sigurno ne bi vršila progone onih novinara i medija koji imaju kritički otklon prema vlasti. S druge strane, jezik kojim se služe mediji u službi autokrata jeste jezik koji bi trebalo da iščezne, jer on kod ljudi održava živim neznanje o tome da u ratovima ne pobeđuje ni jedna od zaraćenih strana, već samo smrt”, poručio je Gavrilović.

Tema ovogodišnjeg skupa bili su srpsko-hrvatski odnosi nakon 100 godina, odnosno od 1918. do 2018, a organizovali su ga CHDR i Udruga za povijest, saradnju iz pomirenje iz Golubića.

(Autonomija)