Skip to main content

Pastor: Ne oživljavamo Ustav iz 1974. godine

Autonomija 04. mar 2009.
2 min čitanja

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor skeptičan je u pogledu aktuelnih obećanja da će novi statut APV i zakon o nadležnostima APV biti usvojeni do kraja marta. On je, međutim, u izjavi našem listu ukazao na to da će se pokrajinska administracija naći u objektivnom problemu ukoliko statut ne bude potvrđen u tom roku pošto do 31. marta mora biti usvojen i pokrajinski budžet, a koji bi trebalo da se zasniva i na novim nadležnostima Pokrajine. U tom slučaju, kako je naveo, pokrajinska vlast će biti prinuđena na to da budžet kroji u skladu sa sadašnjim nadležnostima, pa da ga kasnije rebalansom menja.
– O tome još ne postoji kaolicioni stav, pošto se još uvek čeka razrešenje pitanja statuta i pratećeg zakona u republičkom parlamentu. Ali, toliko smo se već naslušali različitih obećanja da će statut biti usvojen do kraja prošle godine, pa u januaru, pa do kraja februara, pa sad do kraja marta… tako da sam počeo da verujem u istinitost narodne izreke da je „obećanje ludom radovanje“ – ocenio je Pastor.
Komentarišući nedavnu poruku lidera Demokratske stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića da u rešavanju statusa Vojvodine neće biti vraćanja na rešenja iz Ustava iz 1974. godine, lider SVM-a kaže da tu opasku doživljava pre svega kao reakciju na simbolično obeležavanje 35. godišnjice proglašenja vojvođanskog ustava, koje je organizovala Liga socijaldemokrata Vojvodine, održavajući tim povodom svečanu sednicu Glavnog odbora, kojoj je prisustvovao i Pastor.
– Ne verujem da je Tadić tom izjavom pokušavao da kaže da u predloženom tekstu statuta postoje neka sporna rešenja koja bi se oslanjala na Ustav iz 1974. godine, pošto takvih rešnja nema, niti ih može biti. Niko danas nema ambiciju da vraća točak istorije i da pokušava da oživi neke ustavne odredbe od pre tri decenije – istakao je Pastor.
(Dnevnik)