Skip to main content

Paori iz Gakova jutros pušteni iz zatvora, advokat upozorava na kršenje prava

Aktuelno 29. mar 2016.
2 min čitanja

Petorica poljoprivrednika iz Gakova, koji su pre deset dana osuđeni na zatvorske kazne, pušteni su noćas iz zatvora novom odlukom Prekršajnog suda u Apatinu, potvrdio je advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović.

Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac i Mane Prica osuđeni su presudom Prekršajnog suda u Apatinu 19. marta na zatvorske kazne od 30 dana, nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora i nisu dozvoljavali uzurpatoru da je obrađuje. Oni su, nakon intervencije policije, uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja.

Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu takva presuda je ukinuta u celosti i vraćena sudu u Apatinu na ponovno odlučivanje.

Advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović objasnio je da apatinski Prekršajni sud suspendovao jutros svoju odluku o upućivanju poljoprivrednika u zatvor, a da će konačnu odluku doneti za nekoliko dana.

On je kazao i da se ročište, koje je počelo juče u 14 časova, završilo jutros u 1:30 časova.

„I to jeste krajnje neuobičajeno i ovaj prekršajni postupak će ući u anale zbog toga“, ocenio je Mitrović.

On je istakao i da su nakon odluke Apelacionog suda u Novom Sadu prekršena ljudska prava poljoprivrednika, jer su bez zakonskog osnova držani u zatvoru.

Advokat je objasnio i da su tokom jučerašnjeg dana saslušani novi svedoci odbrane.

„Sada je najvažnije da su ti ljudi u svojim kućama i to puno govori o budućoj presudi“, dodao je Mitrović.

Tokom jučerašnjeg dana reagovao je i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški koji je pozdravio ukidanje presude paorima. On je ponovo tražio ukidanje zaključka Vlade Srbije od 11. marta, kojim se poljoprivrednicima koji su uzurpirali državnu poljoprivrednu zemlju omogućuje da prijave površinu koju obrađuju do početka maja i plate za zemlju prosečnu cenu.

LSV je tražila, nakon hapšenja paora, i vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na kojoj bi se razmatrali incidenti u vezi sa državnim poljoprivrednim zemljištem, a inicijativa te stranke čeka na potpise vojvođanskih poslanika Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine predložio je prošle nedelje Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je novinarima da ta institucija može da zaseda i nakon raspisivanja pokrajinskih izbora.

(Autonomija)