Skip to main content

Panić: Lončar najodgovorniji za drastičan porast broja obolelih i preminulih

Aktuelno 09. сеп 2021.
2 min čitanja

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziolog Rade Panić izjavio je danas da za drastičan eksponencijalni rast broja obolelih od kovida-19 najveću odgovornost snosi ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Panić je agenciji Beta kazao da ministar zdravlja po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti ima sva ovlašćenja za preduzimanje protivepidemijskih mera, ali da se od prvog dana pandemije zakon nije poštovao.

„Vlast je, mimo zakona, formirala tzv. Krizni štab kojem predsedava premijerka Ana Brnabić. Očigledno je da se stavovi medicinskog dela tog štaba ne poštuju i ti lekari bi iz moralnih razloga morali da podnesu ostavke“, naglasio je Panić.

Po njegovim rečima, posledice pandemije kovida-19 su katastrofalne zato jer političari nisu uzimali u obzir stavove struke.

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu, Radmilo Janković je rekao danas da se uskoro očekuje 10.000 novoobolelih na dnevnom nivou i 50 preminulih.

Proteklih dana, prema zvaničnim podacima, u Srbiji se registruje preko 5.000 novoobolelih od kovida-19 i više od 20 preminulih.

Po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika Srbija se nalazi u donjem delu evropske lestvice.

Panić smatra da pojedine njegove kolege u Kriznom štabu nisu dorasle problemu s kojim se Srbija u poslednjih godinu i po dana suočava zbog pandemije kovida-19.

„Jasno je da neki od njih nisu slučajno izabrani u Krizni štab“, rekao je on.

Dodao je da se postavlja i pitanje uloge državnog javnog tužioca koji, kako je rekao, ne reaguje na brojne dezinformacije koje se preko medija pojavljuju u javnosti.

„Zakonom je regulisano da svi oni koji u ovom slučaju šire dezinformacije i neproverene informacije zapravo čine krivično delo ugrožavanja života i zdravlja građana. Svi oni, na čelu s profesorom Branimirom Nestorovićem i lekarima koji se protive vakcinaciji dece, a koji pričaju da virus ne postoji i da vakcina ne pomaže morali su da budu procesuirani“, istakao je Panić.

Na pitanje Bete, kako ocenjuje rad Kriznog štaba s obzirom na prognoze o drastičnom porastu broja preminulih i zaraženih, Panić je rekao da članove Kriznog štaba jedino interesuje novac.

„Oni pandemiju koriste za lično bogaćenje. Bogate se na otvaranju kovid bolnica, nabavci respiratora i raznih preskupih lekova… Cilj Kriznog štaba je trebalo da bude sprovođenje protivepidemijskih mera, kako bi se što manje ljudi zarazilo. Međutim, oni su radili sve suprotno i sada narod plaća visoku cenu njihove bahatosti i ne znanja“, zaključio je anesteziolog Rade Panić.

(Beta, Foto: N1)