Skip to main content

Merlinka klasik film festival od 13. do 18. septembra u Muzeju kinoteke

Marginalci 09. sep 2021.
< 1 min čitanja

Merlinka klasik film festival, na kome će biti prikazano 13 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova biće organizovan od 13. do 18. septembra u Muzeju kinoteke u Beogradu.

Taj festival je saopštio da će biti prikazni filmovi koji su ostavili dubok trag na kvir kinematografiju.

Merlinka klasik film festival će biti organizvan u sklopu Nedelje ponosa.

Festival će otvoriti dokumentarac “U krevetu sa Madonom” a nakon filma biće priređen razgovor sa Davidom Firanjom, autorom knjige “Madonin kvir”.

Drugi dan festivala posvećen je domaćim projekcijama – kratkom filmu “Narednik“ Nikole Ljuce a slede filmovi “Kroz prašume Južne Amerike2 i “Ćao, inspektore”.

Na festivalu će 15. septembra biti prikazani američki filmovi “Bogovi i monstrumi” sa Ijanom Mekelanom i Brendonom Frejžerom u glavnim ulogama i “Veridba”, sa Robinom Vilijamsom i Nejtanom Lejnom.

Četvrti dan festivala rezervisan je za lezbejske filmove – američki „Skok“, u kom glavne uloge tumače Dženifer Tili i Đin Geršon, i novozelandski film “Nebeska stvorenja” sa Kejt Vinslet u glavnoj ulozi.

Na festivalu, 17. septembru su nemački filmovima “Drugačiji od ostalih” iz 1919, po scenariju Magnusa Hirschfelda, i “Drugačiji od tebe i mene” iz 1957. koji je bio cenzurisan u Nemačkoj i drugim zemljama.

Poslednjeg dana festivala biće prikazani švedski film “Pokaži mi ljubav” i francuski “Momci s istoka”.

Festival je nastao u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim kvir filmovima, a bez kojih danas ne bi imali filmove i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe, navedeno je u saopštenju.

(Beta)