Skip to main content

Otvoreno pismo evropskih poslanika: Preispitati izbore u Srbiji

Info 18. jan 2024.
2 min čitanja

"Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu svih prijavljenih izbornih nepravilnosti i tvrdnji o prevari u Srbiji"

Visoki evropski političari zduženi za spoljne poslove Evropske unije uputili su otvoreno pismo sa zahtevom da se preispita regularnost decembarskih izbora u Srbiji. Pismo je upućeno predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

“Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu svih prijavljenih izbornih nepravilnosti i tvrdnji o prevari”, navodi se u pismu.

Dalje kažu da je njihov zajednički cilj da u ovoj deceniji vide Srbiju kao članicu EU.

“Neophodan uslov za to je funkcionalna demokratija i vladavina prava.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učvrstio je svoju vlast proglasivši pobedu na decembarskim izborima i tako izvukao desetine hiljada ljudi na ulice Beograda da protestuju zbog tvrdnji da su izbori zapravo bili pokradeni, prenosi POLITICO.

Evropski parlamentarci pozvali su u pismu EU da podrži nezavisnu istragu Evropskog parlamenta o navodima o izbornoj manipulaciji tokom srpskih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, i da izradi listu preporuka, koja bi se oslanjala na 26 preporuka koje je dao ODIHR nakon izbora 2022. godine sa ciljem da se obezbede slobodni i fer izbori u Srbiji. U zavisnosti od nalaza istrage komisije Evropskog paarlamenta, izbore u Srbiji bi eventualno trebalo ponoviti.

Pismo je potpisalo 24 poslanika za spoljne i evropske poslove među kojima su Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta i njegov francuski kolega Žan-Luj Burlanž. Među pitpisnicima su i predstavnici Velike Britnije, Italije, Hrvtske, Poljske, Grčke, Danske, Luksemburga, Češke, Irske, Litvanije, Ukrajine, Estonije, Letonije i Moldavije.

EU ima trenutno 27 zemalja članica, ali je u decembru započela pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom. Druge nacije, kao što su Srbija, Gruzija i neke zemlje zapadnog Balkana, nalaze se u različitim fazama procesa pridruživanja.

(Vreme, foto: Pixabay)