Skip to main content

Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv bivšeg ministra bezbednosti BiH

Jugoslavija 18. jan 2024.
< 1 min čitanja

"U optužnici se navodi da je Mlaćo, kao predsednik ratnog Predsedništva opštine Bugojno, naredio ubistva 23 zarobljenika hrvatske nacionalnosti"

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra bezbednosti i odbrane Selme Cikotića za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH. U tom istom predmetu, potvrđena je optužnica i protiv ratnog predsednika opštine Bugojno Dževada Mlaće.

Cikotić i Mlaćo terete se da su tokom rata u BiH, u vreme oružanih sukoba između Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane (HVO), od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine na području Bugojna, postupali suprotno odredbama međunarodnog prava.

U optužnici se navodi da je Mlaćo, kao predsednik ratnog Predsedništva opštine Bugojno, naredio ubistva 23 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, dok je Cikotić, koji je bio načalnik štaba 7. korpusa Armije BiH, propustio da preduzme mere i spreči ta ubistva.

Mlaćo je, kako se navodi u optužnici, doneo odluku da se određen broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koje je označio kao „esktremni deo“, tajno likvidira.

„Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen živo“, navodi se u optužnici.

(Danas, foto: Pixabay)