Skip to main content

Kristofer Hil: SAD su jasne – ZSO je ključni element koji mora da se realizuje

Info 18. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Čitava oblast Zapadnog Balkana bude mirnija i povezanija"

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da sa Srbijom predstoji veliki posao jer ima mnogo zajedničkih ciljeva i da treba poboljšati ekonomske odnose.

„Ono što je važno i što pokreće naše interese u odnosu sa Srbijom jeste perspektiva da čitava oblast Zapadnog Balkana bude mirnija i povezanija i da u njoj postoje obrasci radnje“, istakao je Hil za list „Kurir“ na pitanje šta očekuje od buduće vlade Srbije.

Hil je istakao da je deo rešenja u regionu Zapadnog Balkana inicijativa „Otvoreni Balkan“, jer zemlje moraju da shvate da ne mogu da se izmeste iz ovog regiona i moraju da sarađuju, a da su Evropskoj uniji potrebne zemlje koje koegzistiraju u miru i međusobno sarađuju.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je rekao kako misli da je briselski proces dobar i da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „pravi čovek u pravom trenutku“, te da je potrebno proći kroz sva pitanja i videti šta može da se uradi.

„Verujem da su SAD jasno stavile do znanja, mesecima unazad, da je Zajednica srpskih opština ključni element koji mora da se realizuje. Istovremeno, i Kosovo je nezadovoljno što mu je blokiran pristup nekim međunarodnim organizacijama i time isto moramo da se pozabavimo“, rekao je Hil.

(N1, foto: Beta)