Skip to main content

Orban pumpa milione evra preko granice – podrška etničkim Mađarima ili kupovina glasova

Planeta 01. нов 2021.
2 min čitanja

Analitičari ukazuju da to što mađarska vlada šalje milione evra susednim zemljama sa mađarskom manjinom pokazuje nameru premijera Viktora Orbana da kupi glasove Mađara koji žive u inostranstvu.

Podrška mađarskoj manjini u inostranstvu već dugo je politički prioritet vlade Orbanove partije Fides.

Nakon što je 2010. došao na vlast i sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, Fides je 2011. izmenio zakon o državljanstvu uvodeći znatno jednostavniji put do mađarskog državljanstva za etničke Mađare koji žive van zemlje.

Time je otvoren put za naturalizaciju mnogih od 2,2 miliona etničkih Mađara koji žive u okolnim zemljama, čime se takođe otvorila mogućnost za uticaj na izbore u Mađarskoj, zemlji sa populacijom manjom od deset miliona.

Kako navodi EURACTIV, u 2010. je naturalizovano samo oko 5.400 etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama (Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini).

Posle izmena zakona, broj naturalizovanih je za četiri godine (2011-2015) dostigao 601.400. Zaključno sa 2017, prema zvaničnim izvorima, broj novih mađarskih državljana je dostigao milion.

Na parlmentarnim izborima 2018. od 225.000 glasova koji su stigli od Mađara bez stalnog boravišta u Mađarskoj, 96% je bilo za Fides.

U međuvremenu, vlada nastavlja da šalje sve veće sume u inostranstvo. Glavni instrument za distribuciju te pomoći je Fond Betlen Gabor kojim upravlja državna kompanija. Samo u 2020. taj fond je potrošio 128 milijardi forinti (351 miliona evra) za „pomoć u svrhe nacionalne politike“, preneo je HVG.

Kako navodi EURACTIV, kupuje se i obradivo zemljište u susednim zemljama. Navodi se primer Slovačke. Slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok je to kritikovao u zvaničnom pismu mađarskom kolegi Peteru Sijartu. Par dana kasnije Orbanova vlada je odustala od planova bez objašnjenja.

Isto je bilo i u Rumuniji, gde je vlada izmenila zakon i onemogućila mađarskim kompanijama ulazak na tržište.

Novac ide i za obnovu crkava u Mađarskoj i susednim zemljama, uključujui na jugu Slovačke gde je rekonstruisana 101 crkva za 4,3 miliona evra.

I dok slovački ministar spoljnih poslova kritikuje Budimpeštu što se nije prvo konsultovala sa njima, predstavnici mađarske manjine u Slovačkoj ne vide problem u tome.

„To nije politika. Razgovarao sam o tome sa ministrom Korčokom i predložio da slovačka vlada uradi više za Mađare koji ovde žive. Iskreno, bio bih srećan da Slovačka podržava Slovake u inostranstvu kao što to radi Mađarska sa Mađarima“, rekao je u intervjuu za EURACTIV gradonačelnik Komarna na jugu Slovačke Bela Keseg (Keszegh).

Pitanje Mađara nerezidenata zaokuplja i mađarsku opoziciju, čiji su političari pod pritiskom da odluče da li su za to da zakon o državljanstvu ostane ili ga treba promeniti.

Peter Marki-Zaj, zajednički kandidat opozicije za premijera za izbore u aprilu 2022, nedavno je rekao za jedan portal da sumnja da je Orbanova ljubav prema Mađarima u inostranstvu plod iskrenog entuzijazma, već da je reč o političkoj dobiti.

Na pitanje kakva je politika opozicione koalicije prema Mađarima koji žive u inostranstvu, Marki-Zaj je rekao „da postoji konsenzus u opoziciji da se Mađarima van granica neće oduzeti stečena prava“.

Marki-Zaj takođe podržava predlog lidera krajnje desnog Jobika Petera Jakaba da se nerezidentima mađarske nacionalnosti omogući da budu predstavljeni u parlamenu tako što će dobiti poslanička mesta.

„Bilo je mnogo zastrašivanja u vezi glasova Mađara koji žive van granica ali je činjenica da to do sada nije bilo presudno. Fides nije pobedio zahvaljujući glasovima Mađara koji žive u inostranstvu..“, rekao je Marki-Zaj za Transindex, preneo je Telex.

Inače, nakon usvajanja „Orbanovog“ zakona, Slovačka je odgovorila svojim zakonom kojim se praktično zabranjuje dvojno državljanstvo.

(EURACTIV.com, Foto: Pixabay)