Skip to main content

Oformljena Koalicija za slobodu medija u Kragujevcu

Građani 17. maj 2021.
3 min čitanja

U Kragujevcu je danas potpisan Memorandum o saradnji šest medijskih organizacija okupljenih u Koaliciju za slobodu medija, koja će raditi na poboljšanju medijske scene Srbije i obezbeđivanju veće bezbednosti novinara.

Memorandum o saradnji, simbolično su „u pet do dvanest“, potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Predsednik Nezavinog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić reko je da su ta udruženja i asocijacije i do sada tesno sarađivali i da današnje potpisivanje Memoranduma učvršćuje i formalizuje dosadašnju saradnju.

„Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, da popravimo položaj koleginica i kolega, pre svega kada su u pitanju njihova bezbednost, radna i profesionalna prava. Pokazaćemo šta ova koalicija može i hoće da uradi na tom planu, a predstavnicima vlasti ćemo pokazati da smo i dalje voljni da sistemski popravljamo situaciju i da radimo na boljim zakonima i podzakonskim aktima“, rekao je Bodrožić.

On je istakao da to ne znači da Koalicija za slobodu medija pristaje na „svakojake radne grupe“ i podsetio da su njeni članovi napustili najnoviju Radnu grupu za bezbednost novinara.

„Želimo da pokažemo jasan stav i da postavimo crvene linije koje nećemo preći. Od Koalicije za slobodu medija će ubuduće zavisiti mnogo toga, jer smo ovako udruženi najjača medijska grupacija u Srbiji“, poručio je Bodrožić.

Koalicija će pratiti kako državni funkcioneri postupaju prema novinarima

Monitoring stanja i procenjivanje nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji biće sprovedeni uz korišćenje indikatora koje je razvila Koalicija za slobodu medija, najavljeno je u Kragujevcu.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Stevan Ristić je rekao da je Koalicija napravila svoju radnu grupa za bezbednost novinara i izradila indikatore kojima će se „osvetliti pravo stanje bezbednosti novinara“.

„Ovi indikatori koje smo mi razvili trebalo je da budu za merenje efikasnosti radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, iz koje smo mi izašli. Ali to ne znači da nećemo nastaviti da pratimo šta se dešava na terenu i na osnovu toga pravimo svoje izveštaje, obaveštavamo i informišemo domaću i međunarodnu javnost, ali i Vladu Srbije i nadležne organe o onome šta se dešava i predlažemo različite politike, prakse, pa i zakone“, izjavila je izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović.

Ona je rekla da su indikatori kombinacija Uneskovih indikatora za bezbednost novinara i seta onih koji su prilagođeni specifičnim okolnostima u Srbiji.

„Prema istraživanjima svaki deseti formirani predmet kod tužilaštva završi sudskom presudom. U periodu od 2017. do 31.12. 2020. godine postoji samo 20 sudskih presuda, koje su veoma, veoma blage i postoji samo jedna kazna zatvora. U istom periodu od svih prijavljenih slučajeva napada na novinare rešeno je tek malo preko pola“, rekla je Stevanović.

Od tih rešenih, preko 70 posto je rešeno tako što je odbačeno u tužilaštvu i nikada nije stiglo do suda.

„U okviru nerešenih slučajeva, skoro polovina su NN lica i još uvek ne znamo ko su počinioci“, rekla je Stevanović.

Dodala je da indikatori Koalicije za slobodu medija odgovaraju na te podatke i namera je da se njima prati ne samo kako se pravosuđe i policija odnose prema napadima na novinare, nego i kako Vlada i visoki državni funkcioneri postupaju prema novinarima.

„Verujemo da je zapravo ona glava odakle kasnije kreću svi napadi, sve difamacije, sva razvlačenja na društvenim mrežama. Dakle, pomno ćemo pratiti to na koji način visoki predstavnici države razgovaraju sa novinarima, na koji način vređaju, dezavuišu i na svaki mogući način crtaju mete na čelu“, kazala je Stevanović.

Predstavljene su i preliminarne ocene procesa sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i o nepravilnostima uočenim na konkursima koje je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja.

(FoNet, Beta)