Skip to main content

Izraelska vojska pokušava da dokaže kako izbegava civilne žrtve u Gazi

Planeta 17. мај 2021.
2 min čitanja

Optužena da nasumično napada pojas Gaze i da ne pravi razliku između zvaničnika Hamasa i civila, izraelska vojska je odlučila da dokaže suprotno i objavila video i audio snimak akcije svojih vazduhoplovnih snaga.

Snimak pokazuje da piloti odustaju od udara iz vazduha pošto su primetili civile, a među njima decu.

Kontrolor misije se čuje kako naređuje pilotu da „proveri da li ima dece„, a pilot odgovara da se „oni (civili) isuviše brzo kreću, ne mogu biti deca“. Na to komandir ocenjuje da verovatno ima dece i da se sve obustavlja, a pilot potvrđuje „da je tamo jedna velika i nekoliko malih (osoba)“.

Od 10. maja, kada je počela izraelska vojne operacija nazvana „Čuvari zida“, u odgovoru na raketiranje iz Gaze s 3.150 raketa ispaljenih ka Izraelu, izraelska vojska je izvela mnogobrojne napade na esktremiste u Gazi, uključujući mrežu tunela koje je nazvala „Hamasov metro“, i gađala zvaničnike Hamasa i islamskog džihada visokog ranga.

Vojska stalno ističe da koristi razne metode u naseljenim područjima pre planiranog udara kako bi civilima dala šansu da se evakuišu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio Hamas da čini dupli zločin i na društvenim mrežama objavio, kako je naveo, da „oni ciljaju naše civile i kriju se iza palestiskih civila, koristići ih kao žive štitove“.

Netanjahu je u razgovorima s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom potvrdio posvećenost Izraela zaštiti nevinih prolaznika, preneli su izraelski mediji.

Od početka sukoba poginulo je najmanje 200 Palestinca u izraelskim napadima, uključujući 59 dece, a 1.300 ljudi je ranjeno. U Izraelu je pognulo desetoro ljudi, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Blinken: SAD tražile dokaze da je u srušenoj zgradi u Gazi delovao Hamas

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da nije video nikakav dokaz Izraela o delovaju Hamasa u zgradi u pojasu Gaze srušenoj u izraelskom udaru iz vazduha tokom vikenda.

Blinken je to rekao na konferenciji za novinare u Kopenhagenu dok raste pirtisak na administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena da zatraži prekid vatre u izraelsko-paletinskom sukobu.

Izrael je srušio zgradu u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih stranih medija i tvrdio da su tamo bile i kancelarije vojne obaveštajne službe Hamasa.

„Ubrzo posle udara mi smo zahtevali dodatne detalje kao dokaz za to. Ja nisam video da je pružena bilo kakva informacija“, rekao je Blinken, dodavši da će „prepustiti drugima da ocene da li je ikakva infomacija data i našu procenu te informacije“.

Blinken je dodao da „Izrael ima posebnu odgovornost za zaštitu civila dok se brani i to apsolutno uključuje novinare“.

Državni sekretar SAD je to izjavio pošto su se diplomate u Savetu bezbednosti UN i šefovi diplomatija muslimanskih zemalja hitno sastali u nedelju zahtevajući okončanje krvoprolića posle najsmrtonosnijeg pojedinačnog napada Izraela tokom sukoba koji traju već nedelju dana.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je zgrada u kojoj su bili kancelarije medija „u potpunosti legitiman cilj“ i za američku TV mrežu CBS izjavio da Izrael takve dokaze daje kroz obaveštajne kanale.

(Beta, AP)