Skip to main content

Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine zabrinut zbog napada na novinare

Aktuelno 09. mar 2016.
< 1 min čitanja

Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine izrazio je danas duboku zabrinutost zbog konstantnog pada kvaliteta javnog govora u Srbiji i ocenio da je „skandalozno i nedopustivo” svako javno prozivanje novinara zbog njihove pripadnosti nekoj manjinskoj zajednici, marginalizovanoj grupi ili zbog njihovih stavova.

„Govor mržnje može imati veoma loše društvene posledice, pogotovo u višenacionalnim i multikulturalnim sredinama kao što je Vojvodina“, navodi se u zaključcima koje je Odbor za informisanje usvojio na sednici.

Taj odbor je apelovao na novinare i na medije da striktno poštuju standarde profesije, a regulatorna i samoregulatorna tela da daju svoj doprinos u unapređivanju kvaliteta javnog govora.

Raspravu o medijskom nasilju inicirala je institucija Pokrajinskog ombudsmana, a predstavnik te institucije Pavel Domonji ocenio je da u javnom polju prisustvujemo decivilizaciji javnog govora, koji se svodi na „šovinističke denuncijacije, na prljavštinu i vulgarnost“.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da predstavnici tog udruženja primaju sve više pretnji, uključujući i otvorene pretnje smrću i naveo da je o tome obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

On je ocenio da u pojedinim medijima dominiraju kršenje profesionalnih standarda i govor mržnje, kao i kvalifikacije stranih plaćenika i domaćih izdajnika.

„Na delu je duga i obimna kampanja protiv nevladinih organizacija koje se projektno finansiraju iz inostranstva, čime se ljudima iz tih NVO ugožava bezbednost. Namerno se prećutkuje činjenica da je reč o projektikma koji su usmereni na razvoj ljudskih prava i slobode izražavanja i da su mnogi od tih projekata urađeni u saradnji sa institucijama ove države“, kazao je Sejdinović.

Sastanku Odbora prisutvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

(Autonomija)