Skip to main content

Odbijeni svi amandmani DSS-NS na Predlog statuta Vojvodine

Autonomija 14. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanici Skupštine Vojvodine nisu večeras prihvatili nijedan od 68 amandmana koji je na Predlog statuta Vojvodine podnela poslanička grupa Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nova Srbija (NS). Predsednik poslaničke grupe DSS-NS Borko Ilić i Nenad Lemajić obrazložili su svaki amandman pojedinačno tokom rasprave u kojoj nije učestvovao nijedan poslanik drugih političkih partija.

Koalicija DSS-NS najavila je da će, ako njihovi amandmani ne budu usvojeni, podneti predstavku Ustavnom sudu Srbije da se izjasni o ustavnosti Statuta. Vojvođanski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec rekao je da prigovor Ustavnom sudu može da se podnese tek pošto Skupština Vojvodine usvoji, a Skupština Srbije potvrdi Statut. Posle odbijanja amandamana poslaničke grupe DSS-NS, poslanici su prešli na raspravu o 34 amandmana poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS).
Šef poslaničke grupe SRS Milorad Mirčić rekao je da su amandmani podneti „kako bi se Statut vratio u okvire Ustava Srbije i korigovao članove tog akta u kojima vladajuća koalicija sebi daje za pravo da potpisuje međunarodne ugovore i otvara međunarodna predstavništva, sa dugoročnim posledicama stvaranja nove nacije Vojvođana“. Skupština je donela odluku da radi dok ne budu razmotreni svi amandmani na Predlog statuta Vojvodine, kojih je pristiglo više od stotinu.

(Beta)