Skip to main content

Od srede do ponedeljka radiće samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i pumpe

Aktuelno 16. mar 2021.
2 min čitanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će od sutra do ponedeljka biti zatvoreno sve osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi.

Brnabić je nakon sednice republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa rekla novinarima da neće biti policijskog časa.

Kako je navela, te mere su kompromisno rešenje jer je medicinski deo Kriznog štaba tražio zatvaranje na 14 dana.

Epidemiolozi nisu zadovoljni novim merama

Članovi medicinskog dela republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa nisu zadovoljni donetim protivpandemijskim merama, najviše zbog rasta inficiranih britanskim sojem tog virusa, preneli su mediji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da niko iz Kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mera najavljeno samo za ovu nedelju, ali da je takav kompromis poslednja moguća mera.

“Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera”, rekao je Tiodorović.

On je rekao da postoji razumevanje za brigu o ekonimiju ali da su zdravstveni radnici u “strašnom problemu” i da su bolnički kapaciteti popunjeni.

“Mere važe do ponedeljka ujutru, a najverovatnije će tada i biti sledeća sednica Kriznog štaba, kada ćemo tražiti produženje mera. Procena medicinskog dela Kriznog štaba je da podaci neće biti bolji, da ćemo čak imati i lošije brojke u taj ponedeljak i tražićemo produženje mera”, rekao je Todorović a prenosi Kurir.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je medicinski sektor “toliko prenapregnut da mu treba podrška celog društvenog sistema”.

Prema njegovim rečima, počinje dominacija britanskog soja korona virusa, koja se spušta i prema mlađem uzrastu i zbog toga je najavljena onlajn nastava i za niže razrede osnovne škole.

Kako je preneo Blic, Kon je rekao da treba da se ozbiljnije pojačaju kazne za one koji krše mere, navodeći da postoji ideja da oni koji su na tim nelegalnim skupovima i žurkama budu obavezno testirani i da nakon toga, kada se otkrije da je neko pozitivan, bude vrlo jasno i kažnjen.

“Bila je priča i o društveno korisnom radu. Oni koji se žale, ima jako puno posla u kovid bolnicama, i onih koji ne zahtevaju medicinsko znanje. To se ozbiljno razmatra. Recimo nošenje plinskih boca zahteva fizičku sposobnost, pa pošto su mlađi uglavnom u pitanju”, rekao je epidemiolog.

(Beta)