Skip to main content

Učenici novosadske gimnazije učestvuju na Evropskom samitu mladih o klimi

Lokalne samouprave 16. mar 2021.
< 1 min čitanja

Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada učestvovaće na predstojećem onlajn Evropskom samitu mladih o klimi, 18. i 19. marta, a cilj tog događaja je da se čuju ideje učenika za rešavanje postojeće klimatske krize.

Od učenika će se tražiti da predstavljaju jedan sektor, industriju ili blok zemalja i da međusobno pregovaraju, a događaj organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) i pratiće model Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP).

Na Samitu mladih učenici iz 33 srednje škole širom Evrope će se sastati da razgovaraju o najboljim načinima zaštite životne sredine, uz slogan “Naša klima, naša budućnost“, saopšteno je iz te novosadske gimnazije.

Učesnici će imati priliku da razgovaraju sa Fransom Timermansom, potpredsednikom Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor, i predsednicom EESC Kristom Šveng.

Po jedna škola je odabrana iz svake od 27 zemalja članica EU, jedna iz Velike Britanije i pet iz zemalja kandidata za članstvo: Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Svaku školu će predstavljati po tri učenika uzrasta od 16 do 18 godina, u pratnji nastavnika.

Učenici će se sastati sa predstavnicima međunarodnih organizacija mladih, koji će im pomoći da svoje ideje i predloge pretoče u konkretne preporuke.

Te preporuke će EESC dostaviti međunarodnim kreatorima politike zaštite životne sredine i razmatraće se na konferencijama širom Evrope tokom godine, piše u saopštenju.

(Autonomija)