Skip to main content

NUNS obeležio 30 godina rada: Došlo je do eskalacije pritisaka i ugrožavanja novinara

Info 26. мар 2024.
2 min čitanja

"Ozbiljna sumnja da većina tih kampanji i pretnji zapravo i počinju od strane predstavnika vlasti"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas obeležilo tri decenija rada, predstavljanjem godišnjeg pregleda stanja slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u 2023., po kome, situacija u toj oblast nije ništa bolja nego do sada.

Predstavnik NUNS Rade Đurić je kazao da je prošle godine promenjen zakonodavni okvir, te da, iako su propisi na papiru i „nekim delom“ u početnoj praksi bili dobri, „nažalost primena nije bila dobra“.

„Već početkom ove godine i u poslednja dva meseca prošle osetili smo neke negativne primere, pre svega u delu koji se odnosi na sufinasiranje medija“, kazao je on predsatavljajući rezultate izveštaja „Indikatori za nivo slobode medija i indeks bezbednosti novinara 2023“.

Naveo je da se videlo kako to izgleda kada neki propis nije uređen precizno, a oni koji ga primenjuju shvate da ima načina kako da ga zaobiđu.

Ocenio je i da je ključni problem vlasništva države u medijima.

Ukazao je i na probleme tužbi protiv novinara a posebno na SLAPP tužbe, te dodao da su u 2023. pokrenute 742 predmetra protiv novinara, od kojih su rešena 604 među kojima su i neki iz prethodne godine.

Kazao je da je u procesu rešavanja više od 1.400 predmeta, te dodao da su SLAPP tužbe ono što srpske medije jako pogađa.

„Te tužbe postaju ogroman problem jer tužioci iznalaze nove načine za pritisak, a medijima se na teret stavljaju dodatne finasijske obaveze“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini je zabeležno „najmanje 11 čistih SLAPP tužbi“, kojima je tuženo 25 novinara i medija.

U 2023 je došlo do eskalacije pritisaka i ugrožavanja novinara, „što se videlo kao neki trend u i u prva tri meseca 2024. godine“, kada su novinarke izložene i „sekundarnim napadima na razluičite načine“.

Po indeksu bezbednosi u odnosu na 2022. godinu, jasno se vidi da postoji pad „u gotovo svakoj kategoriji“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečim, imamo predstavnike izvršne vlasti koji gotovo da ne osuđuju pretnje i napade, osim u najtežim slučajevima.

„Postoji ozbiljna sumnja da većina tih kampanji i pretnji zapravo i počinju od strane predstavnika vlasti, pa se širi društvenim mrežama …i generalno situacija nije dobra“, kazao je on.

Na skupu su još govorili i predsednik NUNS Željko Bodrožić, profesorka na Fakultetu političkih nauka Aleksandra Krstić i advokatica Kruna Savović.

NUNS je osnovan 26. marta 1994, osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara iz cele Srbije, a danas okuplja više od 2.500 članova.

(Beta)