Skip to main content

Ambasada Ukrajine u Beogradu: Glavni terorista je Putin

Planeta 26. мар 2024.
2 min čitanja

" Zašto uprkos upozorenjima koja su javno objavile zapadne zemlje mere bezbednosti nisu pojačane?"

„Optužbe bi izgledale smešno da nemaju za cilj stvaranje preduslova za dalje ubijanje hiljada civila u Ukrajini“, kažu za Danas iz Ambasade Ukrajine u Beogradu, komentarišući optužbe predsednika Rusije Vladimira Putina o navodnoj umešanosti ukrajinskih zvaničnika u teroristički napad u Krokus sitiju u Moskvi.

Napad se dogodio u petak, 22. marta, u kom je život izgubilo 137 osoba, a više od 180 je povređeno.

Odogovornost za ovaj teroristički akt preuzela je Islamska država.

„Ovakvim kategorijama može da razmišlja samo osoba sa mentalitetom KGB-ističkog provokatora, koga su Rusi zajedno sa bandom njegovih kolega i zločinaca postavili na vlast“, kažu iz Ambasade.

Kako dodaju, više puta su korišćene provokacije i teroristički napada za postizanje političkih i finansijskih ciljeva.

„Setite se serije eksplozija u Moskvi, Bujnaksu, Volgodonsku 1999. godine, eksplozije zgrade na Kaširskom autoputu 1999. Degradacija ljudskih života, uključujući i života sopstvenih građana, svojstvena je Putinovom režimu“, ističu iz Ambasade.

Kao što je nekada cilj dizanja zgrada u vazduh bila mobilizacija Rusa protiv Čečena, dodaje ukrajinska ambasada, moskovski provokatori sada pokušavaju da iskoriste tragediju u Krokus hol centru da podstaknu antiukrajinska osećanja u ruskom društvu, posebno da olakšaju mobilizaciju u agresorsku vojsku.

„Koristeći kao dokaz o umešanosti Ukrajine, kretanje automobila sa osumnjičenima ka beloruskoj ili ukrajinskoj granici ne izdržava nikakvu kritiku. Uostalom sveobuhvatna agresija Ruske Federacije na Ukrajinu pretvorila je našu granicu u teritoriju koju najviše kontrolišu snage bezbednosti“, ukazuju iz diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Pitanja nezgodna za Putinov režim

Kako primećuju, ostaje niz pitanja koja su nezgodna za Putinov režim. Zašto, pitaju, uprkos upozorenjima koja su javno objavile zapadne zemlje (uglavnom Sjedinjene Američke Države), mere bezbednosti nisu pojačane?

Kako kažu, šta može da objasni nepostojanje požarnog alarma i sistema za gašenje požara u tako ogromnom koncertno-šoping kompleksu, ako ne korupcija.

„Na kraju, gde je bilo obezbeđenje ovog objekta, koji su uspela da zauzmu četvorica, ističem četvorica terorista! Može li ovo biti još jedna provokacija?“, pitaju iz Ambasade.

Teroristički akt u predgrađu Moskve, dodaju na kraju, zaslužuje nedvosmislenu osudu, koji istovremeno ne bi trebalo da se pretvori u podršku glavnom teroristi – Putinu i da niveliše pažnju na njegove zločine protiv Ukrajine.

(Danas/foto: Pixabay)