Skip to main content

Novosadski studenti se organizovali: Pokušaj da se Novom Sadu ne dogodi Beograd

Građani 26. феб 2024.
2 min čitanja

"Inicijativa apeluje na građane da i oni budu deo promene, tako što će sami proveriti svoje adrese i ko je tu prijavljen"

STAV je neformalna inicijativa studenata i mladih u Novom Sadu koja ima za cilj da podigne političku svest mladih.

Prve proteste nakon decembarskih izbora obeležilo je prisustvo mladih, mahom studenata. Očekivali su da će „etablirana“ opozicija ponuditi konkretniji plan građanima koji su se u Beogradu okupljali zbog, kako se tvrdilo, izborne krađe.

Ipak, konkretnog plana nije bilo, a razlika između mladalačkog bunta i političke bezidejne proračunatosti bila je više nego uočljiva. Mladima koji su protestovali pridružili su se i studenti iz Novog Sada.

Novosadski studenti su se potom i organizovali u – STAV. Neformalna inicijativa javnosti je predstavljena 1. februara, na Dan Novog Sada.

„Imali smo niz protesta, ali je ideja bila da to ne bude jedini način spajanja i osvešćivanja mladih o društveno važnim temama, već da pokušamo kroz neka kulturna dešavanja, kao što projekcije filmova, izložbe i edukacije, poput radionica, tribina i panela, da podignemo svest, jer svaka osoba je bitna“, kaže aktivistkinja Doroteja Antić.

Kako Novi Sad takođe očekuju izbori, iz STAV-a poručuju da su već putem dopisa kontaktirali nadležne institucije, pozvavši ih na odgovoran rad, a započeli su i pregledanje biračkih spiskova. Inicijativa apeluje na građane da i oni budu deo promene, tako što će sami proveriti svoje adrese i ko je tu prijavljen.

„Namerno je osmišljeno da Beograd ima izbore u decembru, a Novi Sad i Niš u junu. Pošto mi znamo šta se desilo u Beogradu i na koji način se ta krađa sprovela, pokušaćemo da je sprečimo u Novom Sadu, jer očekujemo da će se nešto slično dogoditi“, dodaje aktivistkinja STAV-a Mila Pajić.

Plan im je da svoju organizaciju prošire i da se mirno umrežavaju sa svojim sugrađanima u svim starosnim grupama. Kroz svoj rad, edukacije i akcije koje u budućnosti žele da sprovedu, otvoreni su za svačije ideje, te da na taj način sve dobro i korisno implementiraju u svoj program. Podršku dobijaju i iz Beograda, od sličnih neformalnih organizacija poput Sviće i Borba.

Kako ističu, na zatvorena vrata naišli su kod mnogih, međutim to ih neće sprečiti u daljem sprovođenju tribina, edukacija i panela o kojima govore i koje ažurno najavljuju na društvenim mrežama.

Aktivista Lazar Dinić naglašava važnost mladih u političkoj borbi.

„Jako je bitno da se pokaže da smo mi mladi tu. Ovo što se dešavalo u Beogradu, može se desiti i u Novom Sadu, a kako smo mi bili tamo tako će i oni biti ovde da pomažu nama“, zaključuje Dinić.

Naredna akcija odnosi se na čišćenje železničkog parka koja će biti organizovana u subotu, 2. marta, u 13 časova.

(Radio 021, foto: Autonomija)