Skip to main content

Pajtić: Konsultacije stranaka kod predsednika Srbije su pravo, a ne ustavna obaveza

Info 26. феб 2024.
2 min čitanja

"Izjave, kao što je ova, namerno udaljavaju građane Srbije od svesti o tome šta je demokratska i pravna država"

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je da konsultacije sa predsednikom Srbije pre njegovog određivanja mandatara za sastav nove vlade, „nisu ustavna obaveza, već pravo“.

Pajtić, koji je i bivši predsednik Demokratske stranke (DS), rekao je za list Danas, povodom ranije izjave predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da je odziv na konsultacije ustavna obaveza stranaka, da to nije tačno.

„To je slična mantra kao ona da je glasanje na izborima ‘ustavna obaveza građana’, a apsolutno nije obaveza, nego je pravo. Izjave, kao što je ova, namerno udaljavaju građane Srbije od svesti o tome šta je demokratska i pravna država“, kaže Pajtić.

On je naveo da je jasno da je to „providan pokušaj zabašurivanja izborne krađe SNS i da izbori nisu imali ni minimalnu dozu legaliteta i legitimiteta“.

„Naravno da opozicija nema nikakvu obavezu da ide na kanabe kod čoveka koji je uzurpirao vlast uvodeći krađu i kupovinu glasova, medijski monopol i ‘uvoz birača’ kao političku praksu u ovo i inače politički i civilizacijski devastirano društvo“, ocenio je Pajtić.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Filip Tatalović je kazao da je Dačićeva briga za poštovanje Ustava „dirljiva“, ali da bi voleo da lider socijalista pokaže u kojem članu tako nešto piše.

„Dok traži tu nepostojeću odredbu predlažem da obrati pažnju na član 52 Ustava koji propisuje slobodne izbore, a čija povreda mu uopšte ne smeta, iako je bila delimično i na račun njegove partije. Kad bude bio na kosultacijama kod Vučića mogao bi da mu pročita i član 112 koji reguliše nadležnosti predsednika Republike. Predsednik je očigledno zaboravio šta su mu nadležnosti, pa kad već želi da se bavi poštovanjem Ustava gospodin Dačić bi mogao da ga podseti“, rekao je Tatalović.

Poslanik i lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je istakao da konsultacije predstavljaju ustavnu obavezu predsednika da razgovara sa svima koji su zastupljeni u Narodnoj skupštini, ali da ne postoji obaveza opozicije da se tom pozivu odazove.

„Ne postoji ni ustavna, ni politička obaveza ostalih da se tom pozivu odazovu, naročito ukoliko on dolazi od strane onih koji su oteli suverenitet građanima kroz izborne krađe i manipulacije. Jedina obaveza koja u tom trenutku nastaje jeste obaveza otpora i nepristajanja na takvo stanje“, zaključio je Grbović.

(Radio 021, foto: N1)