Skip to main content

Nikitin pozvao građane Srbije da potpišu peticiju „NE“ proterivanju Elene Koposove

Građani 26. феб 2024.
2 min čitanja

"Prema informacijama koje je ima, još četiri osobe se proteruju iz Srbije po istom osnovu"

Proterivanje Elene Koposove, majke dvoje dece od kojih je jedno odraslo u Srbiji i koja nije prekršila nijedan srpski zakon, osim što je jednom izrazila svoje mišljenje, nije u redu, izjavio je danas antiratni aktivista Petar Nikitin i pozvao sve ljude u Srbiji da potpišu peticiju “NE” proterivanju ruske književne prevoditeljke.

Nakon 4 godine života u Srbiji Ruskinja Elena Koposova postala je za nju neprihvatljivi bezbednosni rizik. I dok njena deca i suprug još nisu saznali ishod svojih zahteva za stalno nastanjenje, Koposovoj je rešenjem MUP-a naloženo da početkom marta napusti Srbiju. Grupa za podršku ovoj prevoditeljki napravila je peticiju “NE” proterivanju Elene Koposove, koju je do sada potpisalo 1.200 građana.

Nikitin je pozvao sve građane Srbije kao i ljude koji, kako je naveo, imaju ugled i poštovanje u društvu da potpišu i podele peticiju.

Na pitanje N1 koliko se ruskih državljana suočava sa istim problemom kao Koposova, Nikitin kaže da gotovo svakodnevno od antiratnih Rusa čuje da se ovo dešava, a prema informacijama koje je ima, još četiri osobe se proteruju iz Srbije po istom osnovu.

„Stvar je da neće svi u javnost, izgleda da se radi o ozbiljnoj kampanji protiv nas“, ocenio je Nikitin.

Kako je kazao, poruka koja se šalje je da se sloboda govora u stvari ne poštuje, bar u slučaju za strance, što je, kaže direktno u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

„Poruka je da zakon ovde kao i u Rusiji ne postoji i da treba da ćutimo i da se bojimo kao što ljudi ćute i boje se u našoj domovini“, ocenio je Nikitin.

Ruska državljanka Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbiji, a u avgustu 2023. godine je podnela zahtev za stalno nastanjenje, primila je početkom februara ove godine rešenje policije kojim se ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

(tekst i foto: N1)