Skip to main content

Nestabilna vlada ili novi izbori

Autonomija 06. јун 2008.
3 min čitanja

subotica.jpgU organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u četvrtak, 29. maja, na subotičkom Otvorenom univerzitetu održana je tribina na kojoj su gosti bili profesorica Beogradskog univerziteta Srbijanka Turajlić, antropolog Aleksandar Bošković, filozof Milenko Perović i publicista Mirko Đorđević, a tribinu je vodio predsednik Društva novinara Dinko Gruhonjić. Vruća tema, postizborna dešavanja u Vojvodini i Srbiji, privukla je na tribinu stranačke ličnosti iz partija koje na lokalnim izborima nisu osvojile potreban broj glasova za preskakanje cenzusa (LSV i LDP), dok je izostalo prisustvo partijskih ličnosti iz lokalnih odbora stranaka koje će učestvovati u vlasti u Subotici, čime je na neki način i potvrđen stav učesnika tribine o aroganciji i samodovoljnosti naše političke elite koja je nespremna da čuje mišljenje stručnjaka i građana.
Podeljenost Srbije u dva tabora, koju su pokazali i ovi izbori, problem je koji su svi učesnici ocenili kao „klip u točkovima“ Srbije za brži razvoj i prosperitet.
– Postizborne kombinatorike pokazuju da na ovim izborima nemamo pobednika iako je Koalicija „Za evropsku Srbiju“ proslavila pobedu u izbornoj noći. Kakav god bio rezultat ovih kombinatorika, nemamo šansu da naparavimo stabilnu vladu. Ukoliko je bude činila grupacija stranaka okupljenih oko SRS-a, tu vladu neće podržavati Evropa i svet ali će imati podršku iznutra, dok u slučaju da proevropske snage oforme vladu imaće podršku Evrope ali će je nagrizati veliki otpori iznutra i opstrukcija u parlamentu – rekao je Đorđević.
Komentarušiću mogućnost da izborna volja Vojvodine (u kojoj su građani podržali proevropsku opciju) promeni položaj Vojvodine i da ona postane motor koji će povući napred i ostatak Srbije, Perović je rekao da za tako nešto ne postoje šanse dok je na snazi Ustav koji Vojvodinu stavlja u poziciju u kojoj je sada.
– Ako u taj motor Srbija sipa samo 7% goriva, taj motor neće imati snage. Vojvodina nema ni poluge vlasti, ni poluge kapitala za tako nešto – tvrdi Perović.
Naglašavajući da je pojava agresije kod mladih u Srbiji posledica pada svih moralnih normi u političkom miljeu u kome rastu poslednjih dvadeset godina, Bošković kaže da je postojala nada da ovi izbori i kompetentna vlada pokrenu proces promena u našem društvu.
– Postizborna dešavanja su ove nade pokopala, jer nova vlada će biti sve, ali ne kompetentna. Ni u jednoj kombinaciji koja se danas pravi nemamo ljude koji su u stanju da iznesu poslove koje zahteva proces pribvližavanja Evropi. Javnosti se prednosti ulaska u EU predstavljaju samo u svetlu ukidanja viza i mogućnosti putovanja, a ne kaže se da je Evropa poštovanje određenih standarda za koje ni naša politička elita nije spremna. U Srbiji nisu postavljene granice šta je dozvoljeno a šta ne, zbog čega i imamo situaciju da se polovina građana i dalje opredeljuje za ekstermne opcije, dok u razvijenom svetu takve stranke imaju podršku do 10% birača – kaže Bošković.
Turajlić smatra da je u svakoj zemlji njena elita (istaknute ličnosti i institucije) pokretač za promene i brana ekstermizmu, ali u Srbiji ta elita sada ćuti.
– Građani moraju podići svoj glas i reći da je dosta trulih kombinacija oko formiranja nove Vlade, da oni nisu glasali za to da se i dalje vodi politika podele feuda i podmirivanja svih strana, što je sada na sceni. U ovom momentu čak i nije važno kako će izgledati Vlada, već kakvu će politiku voditi ministarstva, a o tome ni jedana stranka ne govori. Zbog toga što nisu važna programska opredeljenja koja približavaju stranke jedne drugima, teško je zamisliti stabilnu vladu koja će opstati sledeće četiri godine – kaže Srbijanka Turajlić, naglašavajući da su novi izbori velika realnost.
I gosti i učesnici na tribini rekli su da sa priličnim pesimizmom čekaju ishod ove „partijske igre bez kraja“ koja se igra u Srbiji, a čiji ulog su, po rečima učesnika, svi njeni građani.

(Subotičke)