Skip to main content

VSS o žalbama na presudu aktivistima Nacionalnog stroja

Autonomija 06. јун 2008.
2 min čitanja

Vrhovni sud Srbije danas je razmatrao žalbe na presude petnaestorici aktivista neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske i uslovne kazne zbog incidenta tokom jedne antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu. Odluka o žalbama biće naknadno saopštena, a Vrhovni sud može da potvrdi već postojeće presude, preinači ih ili zatraži novo suđenje. Petnaestorica aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije u novembru 2005. godine upali su na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali prisutne povicima „Komunistički retardi“, „Ustaške sluge“ i „Jevrejske svinje“. Jedan od učesnika skupa dobio je i šamar.
Veće Okružnog suda u Novom Sadu u novembru 2006. godine osudilo je prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje. Drugooptuženi Miodrag Stefanović osuđen je na šest meseci zatvora, dok su zbog ugrožavanje sigurnosti na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri meseca, osuđeni Radomir Dickov i Goran Đermanović. Za isto krivično delo na uslovne zatvorske kazne od šest, odnosno osam meseci, osuđeni su Nikola Pjevač i Mario Milosavljević iz Novog Sada. Vladimir Đermanović, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Milan Trbojević, Slavko Bohocki, Vladan Tanasić, Nikola Karalić i Marko Kulačin osuđeni su na uslovne zatvorske kazne. Žalbu na takve presude podneo je novosadski okružni tužilac, ali i odbrana okrivljenih.
Tužilac u žalbi navodi da su izrečene kazne preblage i neadekvatne i traži da one budu strože, a da se uslovne kazne preinače u zatvorske, ističući da su okrivljeni „ugrozili ustavno uređenje i širu bezbednost tadašnje Srbije i Crne Gore“. Odbrana u žalbi ističe da je incident bio posledica ličnog neslaganja s profesorom Milenkom Perovićem koji je vodio tribinu i da nije bilo ugrožavanja bezbednosti. Branioci takođe navode da su njihovi klijenti osuđeni i pre suđenja zbog toga što je protiv njih vođena medijska hajka.
Advokat prvooptuženog Jovan Čuvajević istakao je da njegov branjenik Goran Davidović već trpi posledice presude koja nije konačna i pravosnažna, pošto je u toku postupka ostao bez posla. Branilac drugooptuženog Miodraga Stefanovića istakao je da je njegov klijent student treće godine i da se u međuvremenu oženio i dobio dete, pa je zbog toga šestomesečna zatvorska kazna previše stroga. U sudnici se danas pojavilo sedmoro od ukupno 15 okrivljenih, a među prisutnima su bili i Goran Davidović i Miodrag Stefanović. Oni su podsetili da su nakon incidenta dobrovoljno došli da daju iskaz u policijsku stanicu, ali su ih tom prilikom „sa lisicama na rukama kidnapovali pripadnici antiterorističke jedinice“. To su okarakterisali kao prekršaj Zakona o krivičnom postupku.

(Beta)