Skip to main content

Neophodna regionalna saradnja o pitanju sukoba interesa

Autonomija 28. нов 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da sukob interesa ne poznaje granice i da je zbog toga neophodno uspostaviti regionalnu saradnju u cilju efikasnijeg rada i boljih rezultata.
Egereši je na prijemu za predstavnike Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa i članove Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Crne Gore, rekao da je pitanje rešavanja sukoba interesa od ključnog značaja kako za Srbiju, tako i za Crnu Goru, saopšteno je iz Egerešijevog kabineta.
„Skupština Vojvodinine i njeni funkcioneri i poslanici poštuju zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali isto tako smatram da je neophodna edukacija funkcionera svih institucija o ovoj oblasti, kao što je neophodna i saradnja zemalja iz regiona jer se svi suočavamo sa veoma sličnim problemima“, istakao je Egereši.
Predsednik Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa Slobodan Beljanski rekao je da je pokrajinska administracija pokazala spremnost za prevenciju sukoba interesa, kao i da je uvek uvažavala mišljenje republičkog odbora po ovom pitanju.
Beljanski je kazao da je donet zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja bi trebalo da počne sa radom od januara 2010. godine.
Agencija predviđa mogućnost decentralizacije, što je veoma značajno za Vojvodinu po pitanju suzbijanja sukoba interesa, naveo je Beljanski.
Predsednik Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Crne Gore Slobodan Leković rekao je da je u planu pokretanje inicijative za osnivanje asocijacije zemalja zapadnog Balkana koje će se zajednički baviti pitanjem sukoba interesa.
Prema njegovim rečima, kao model za rešavanje ovog problema moglo bi da posluži iskustvo evropskih zemalja, jer balkanske zemlje imaju institucije koje se bave rešavanjem sukoba interesa svega nekoliko godina.

(Beta)