Skip to main content

Dragin: Vojvodina izuzetno nepošumljena

Autonomija 28. nov 2008.
2 min čitanja

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin ocenio je danas da je problem pošumljenosti u Srbiji najočigledniji u Vojvodini, jer u pojedinim delovima te pokrajine pošumljenost iznosi oko dva odsto.
Dragin je tokom akcije ozelenjavanja školskih dvorišta „Kako raste drvo“ u Novom Sadu rekao da je Vojvodina izuzetno ugrožena, jer je u Banatu i okolini Subotice pošumljenost oko dva odsto, dok ostatak Srbije ima pošumljenost oko 36 odsto „što je adekvatno i predstvalja evropski prosek“.
„Nama je cilj, kao nadležnom organu, da se pošumljenost poveća, posebno u delovima zemlje gde je ona izuzetno smanjena. Zato je i ova akcija samo jedna u nizu koju pokrećemo da bi kult prirode ponovo zaživeo u našoj zemlji“, rekao je Dragin.
On je kazao da je želja ministarstva „da ljudi sami shvate značaj pošumljavanja, a ne samo da zidaju zgrade, što je posebno do izražaja došlo u Novom Sadu koji je poslednjih godina izgledao kao da je neko bacao zgrade iz aviona“.
Ministar poljoprivrede je ocenio da je veoma važno što je javno preduzeće „Vojvodinašume“ usvojilo standard koji važi u Evropi da se svako posečeno drvo zameni novim, odnosno da se posadi još drvo više, što obezbeđuje proširenu reprodukciju šuma i stvara održivi razvoj šumartsva.
„Drvo kao i svaka druga poljoprivredna kultura može posle određenog niza godina da se poseče i iskoristi. Samo ako bi se 20 odsto zarade iskoristilo za novo pošumljavanje mi bismo kao zemlja za nekoliko godina mogli da rešimo problem pošumljenosti“, rekao je Dragin.
Dragin je danas u Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu, koju je kao osnovac pohađao, sa učenicima i nastavnicima posadio 50 sadnica u dvorištu škole.
On je rekao da je cilj akcije ozelenjavanja školskih dvorišta „Kako raste drvo“ stvaranje kvalitetnih uslova za život građana i unapređenje zaštite životne sredine , kao i podizanje nivoa svesti o ulozi prirode i njenog očuvanja.
„Škole su ižetno važne da bi deca živela u zdravom okruženju, a ovom akcijom želimo da ih uputimo da je zelenilo i njegovo očuvanje važno. Time ćemo uticati na stvaranje nove generacije koja neće uništavati prirodu“, ocenio je Dragin.
Akcija „Kako raste drvo“ narednih godinu dana biće srovođena u opštinama Južnobačkog okruga. Akciju sprovode udruženje „Zeleni krug“ i redakcija časopisa „Eko list“, uz finansijsku pomoć republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i podršku Južnobačkog upravnog okruga.

(Beta)