Skip to main content

Nemačka štampa: EU mora da spreči nemire i rastući uticaj Kine i Rusije u regionu

Info 31. maj 2023.
2 min čitanja

"Dijalog u dosadašnjem formatu je propao"

KFOR je na Kosovu nadalje potreban, a do sada neodlučna i naivna Evropa mora oštrije da nastupi prema Beogradu i Prištini, ocenjuju nemački komentatori u dnevnoj štampi.

Dijalog Srbije i Kosova u dosadašnjem formatu je propao, ocenjuje u sredu dnevnik Štutgarter cajtung (Stuttgarter Zeitung). Misija prema scenariju Evropske unije iz 2011. „gori u plamenu Molotovljevih koktela“, dodaje list.

Sa jedne strane, Srbija nije zainteresovana za normalizaciju, nastavlja komentar, jer bi to praktično značilo priznavanje državnosti bivše pokrajine.

Sa druge, posao otežava i Priština. Poput beogradskih, kosovske vlasti odbijaju da se suoče sa ratnim nasleđem, a nespremne su i da poštuju interese sve malobrojnije srpske manjine, ocenjuje list, zahtevajući od EU da zauzme oštriji kurs.

Sličan zaključak predstavlja Lauzicer rundšau (Lausitzer Rundschau), navodeći da su Kosovu KFOR i nemački vojnici još potrebni.

Još potrebniji je odlučan i složan nastup Evrope … da spreči novi rat u susedstvu EU i suprostavi se jačajućem uticaju Kine i Rusije u regionu,“ ocenjuje dnevnik iz Magdeburga.

„Jedno je jasno – SAD se verovatno neće ponovo brzo pokrenuti preko Atlantika da pomognu ako Balkan ponovo bukne. Evropa mora tamo da se dokaže,“ zaključuje dnevnik.

Nove sukobe na severu Kosova objašnjava drugi magdeburški list, Folksštime (Volksstimme).

„Povod su lokalni izbori koje je srpska manjina bojkotovala. Posledica je da sada albanski kandidati treba da vode većinski srpske opštine kao gradonačelnici,“ piše list, opisujući to kao „bezumlje u zemlji podeljenoj po nacionalnoj i nacionalističkoj osnovi.“

„Sasvim nedavno povod je bio sukob oko registarskih tablica automobila … Smanjivanje relativnog mira i nasilnih izgreda prati Kosovo od proglašenja nezavisnosti,“ upozorava Folksštime.

„Konstrukt nastao pod zapadnim patronatom je suviše krhak da bude stabilan, a manjak ekonomske snage čini ga još nestabilnijim: sa nezaposlenošću na iznad 20 odsto teško je stvarati državu,“ nastavlja komentar. „Budućnost Kosova kao članice EU je daleka koliko i pre.“

Lajpciger folkscajtung (Leipziger Volkszeitung) objašnjava da je novi talas nasilja izraz i danas nerešenog sukoba Srbije i Kosova, sa mnogo aktera.

Tu su „lokalni političari koji podstiču predrasude zbog sopstvenih interesa, kolebljiva i naivna EU i, konačno, Rusija koja želi da osigura svoju zonu uticaja i iskoristi nemire u Evropi“, piše list.

(dpa, foto: Sina Schuldt/dpa)