Skip to main content

NATO u potpunosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

Aktuelno 04. jun 2021.
2 min čitanja

Pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baiba Braže izjavila je danas da Alijansa u potpunosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

„Nije na meni da namećem rešenja, ali verujem, kao što veruje i NATO, da je regionalna saradanja jedan od ključnih faktora trajne stabilizacije Zapadnog Balkana“, rekla je Braže na onlajn konferenciji „Srbija i NATO – partnerstvo za budućnost“ u organizaciji Saveta za strateške politike uz saradnju sa ambasadom Bugarske kao kontakt zemlje za odnose Srbije i NATO.

Ona je istakla da će misija Kfor ostati na Kosovu dok god to bude potrebno i delovati shodno odredbama rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, garantovati sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Braže je podsetila da je NATO uspostavio svoju misiju Kfor, koja je na Kosovu od juna 1999. godine, a koju danas čini oko 3.500 pripadnika.

Ona je istakla da bezbednost u evroatlanskom regionu ne može postojati bez mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu i zato on predstavlja ubedljivo najdugotrajniju političku i operativnu investiciju NATO-a.

„Većina zemalja u ovom regionu su danas članice NATO. Neke zemlje su i članice NATO, ali ne i EU. Ali neke zemlje poput Srbije su donele drugačiji izbor i NATO u potpunosti poštuje takvu suverenu odluku. Ipak, Srbija i NATO imaju odnos pun poštovanja i veoma dobro sarađujemo“, rekla je Braže.

Ocenila je da je dijalog između NATO-a i Srbije sada dobro uspostavljen sve do najvišeg političkog novoa, što se videlo tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu NATO-a, gde se satao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom pre nekoliko nedelja.

„Oni su veoma jasno istakli da postoji zajednički interes za partnerstvo između Srbije i NATO-a. Tokom prethodne dve decenije se retko mogao videti pozitivan pomak u odnosima NATO i Srbije“, navela je Braže.

Govoreći o spoljnim akterima i destabilizujućim aktivnostima, kao što su dezinformacije i neprijateljske informacije, Braže je navela da je tokom pandemije korona virusa posebno uočeno „povećanje dezinformacija i propagandnih aktivnosti koje u mnogim slučajevima dolaze iz Rusije i drugih spoljnih aktera“.

„Njihov cilj je bio podrivanje naših demokratija i produbljivanje podela ne samo unutar NATO-a i evroatlanskog regiona, već i na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i drugim zemljama. U tom pogledu činjenice i jasna komunikacija mogu spasiti živote, ne samo tokom jedne zdravstvene krize, već igraju ulogu u svakodnevnim funkcionisanjem naših društava, podržavaju napore država, obezbeđuju da naša društva budu otporna i sposobna za borbu protiv spoljnih pretnji“, ocenila je pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju.

(Beta)