Skip to main content

EU je zabranila svoj vazdušni prostor beloruskim kompanijama

Planeta 04. jun 2021.
2 min čitanja

Evropska unija zabranila je danas beloruskim aviokompanijama pristup njenom vazdušnom prostoru i u toku je finalizovanje novih ekonomskih sankcija protiv vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka, rekle su za agenciju Frans pres diplomate u Briselu.

Ova mera koju su evropske vođe zatražile krajem maja danas su formalno pravno odobrile 27 zemalja članica.

Zabrana treba da stupi na snagu u subotu, rekli su isti izvori.

Ona se pre svega odnosi na nacionalnu aviokompaniju Belavija i predstavlja snažnu ekonomsku kaznu Belorusiji, rekao je taj diplomata.

Odluka je doneta kao reakcija na odluku beloruskih vlasti da preusmere na Minsk avion evropske aviokompanije Rajaner dok je bio na putu iz Atine za Viljnus, zbog navodne pretnje bombom, ali je pri sletanju u Minsk uhapšen beloruski opozicionar Roman Protaševič i njegova devojka koji su bili na tom letu.

Evropske aviokompanije su takođe dobile uputstvo da više ne nadleću beloruski vazdušni prostor.

Evropske vođe su takođe zatražile individualne sankcije protiv odgovornih za preusmerenje leta Rajanera krajem maja i ekonomske sankcije određenim sektorima kojima bi bile pogođene vlasti.

Dve serije pojedinačnih sankcija se finalizuju i treba da budu odobrene iduće nedelje, naveli su isti izvori.

Prva serija odnosi se na osam imena zvaničnika ili entiteta uključenih u odluku o preusmeravanju aviona 23. maja, navodi Frans pres.

Druga se odnosi na „više desetina imena osoba ili entiteta“ umešanih u represiju opozicije.

Takođe se razmatra spajanje dva spiska. Sankcije se sastoje u zabrani viza i zamrzavanju imovine koju imaju u EU.

EU je već na ovaj način sankcionisala 88 članova beloruskih vlasti među kojima i predsednika Lukašenka i njegovog sina.

Pored toga se razmatra više ekonomskih sankcija usmerenih na određene sektore, kao što su izvoz kalijuma i tranzit ruskog gasa, dva važna izvora prihoda za Beloruse, rekao je prošle nedelje za Frans pres šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Te opcije bi mogle biti podnete ministrima spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice tokom njihovog budućeg sastanka 21. juna u Luksemburgu, rekao je Borel. Nekoliko zemalja članica je ipak upozorilo na uticaj koje bi ove mere imale na stanovništvo, a za usvajanje evropskih sankcija potrebno je da se prihvate jednoglasno.

Nemačka: Emitovanje izjave Protaševiča sramota za državnu televiziju i lidere u Belorusiji

Nemačka je danas saopštila da je emitovanje izjave beloruskog opozicionara i novinara Romana Protaševiča „sramota“ za državnu televiziju i lidere u Belorusiji.

Emitovanje ove „izjave-priznanja je sramota za stanicu koja ga emituje i za beloruske lidere koji još jednom pokazuju svoj prezir prema demokratiji i, mora se reći, prema ljudima“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Protaševič je izjavio iz zatvora da su demonstracije protiv autoritarnog predsednika države Aleksandra Lukašenka usahle i da opozicija treba da sačeka bolji momenat za njihovo oživljavanje.

To je njegovo drugo obraćanje otkako je uhapšen na aerodromu u Minsku 23. maja, a njegovi saborci tvrde da je izjavu snimio pod prisilom.

Snimak je objavljen sinoć na beloruskoj državnoj televiziji, a Protaševič je između ostalog govorio o propasti demonstracija, započetih širom zemlje posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020.

(Beta)