Skip to main content

Nataša Kandić: U Srbiji vlada intelektualna tišina i praznina

Info 20. апр 2024.
< 1 min čitanja

U Srbiji vlada intelektualna tišina i praznina i kada organizacije za ljudska prava zatraže da Srbija ispuni svoju obavezu sećanja na žrtve genocida u Srebernici, podrškom proglašenja Međunarodnog dana sećana na žrtve genocida u Srebrenici, napisala je Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo, na mreži X.

Ona je juče, podsetimo, pozvala opoziciju u Srbiji da se priključi podršci Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Bilo bi nomalno da se pridruže proevropski političari. Neka se jave“, napisala je na mreži X, deleći objavu Fonda za humanitrano pravo koje je dalo punu podršku ovoj rezoluciji.

Pozivu Nataše Kandić javno se odazvao samo jedan opozicionar – Zoran Vuletić iz Građansko-demokratskog foruma.

„Nataša, hvala Vam… apsolutno podržavam. Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma“, napisao je on na mreži.

Ukupno 14 organizacija za ljudska prava iz Srbije pozvalo je juče Vladu i predsednika Srbije da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici

“Pozivamo vladu i predsednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova. Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu”, navel su u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

(Autonomija/Danas/foto: Autonomija)