Skip to main content

ĐUKIĆ: Nadamo se većem novcu

Autonomija 09. окт 2008.
2 min čitanja

Ukoliko poslanici Skupštine Vojvodine na sutrašnjoj sednici prihvate predlog odluke o izmenama odluke od budžetu za 2008. godinu, ovogodišnja pokrajinska kasa iznosila bi 60,12 milijardi dinara, odnosno bila bi 4,2 milijarde teža u odnosu na prvobitna očekivanja.Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić objašnjava za naš list da je rebalansiranje pokrajinskog budžeta uslovljeno činjenicom da je u međuvremenu uvećana masa zarada za zaposlene u obrazovanju na teritoriji Pokrajine tako da su, u odnosu na prvobitnu projekciju, transferna sredstva veća za 631 milion dinara.

Dalje, za oko 900 miliona dinara uvećani su prihodi Pokrajine od ustupljenih poreskih prihoda, dok su, s druge strane, sopstveni prihodi Pokrajine i njenog Fonda za razvoj, koji se puni od novca od privatizacije, manji od planiranog.

– Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je da se za oko četiri milijarde dinara uvećaju sredstva namenjena kapitalnim ulaganjima u Vojvodini. Inače, iz samog Fonda za kapitalna ulaganja do sada je realizovano 11 milijardi dinara i do kraja godine očekujemo da se ta cifra uveća za još najviše sedam milijardi. Sve u svemu, s novcem kojim raspolažu pojedini sekretarijati, kapitalna ulaganja činiće 26 milijardi dinara, odnosno 43 odsto budžeta, što je više od granice koja je definisana Ustavom – navodi Đukić.

Osim navedenih stavki, predloženim rebalansom predviđeno je, takođe, povećanje svote za podsticaje u poljoprivredi (60 miliona), sufinansiranje izgradnje novih kapaciteta s primenom novih tehnologija (50 miliona), za projekte iz energetike i mineralnih sirovina (37 miliona), unapređenje kvaliteta informisanja, pre svega za listove pokrajinskog značaja (30,6 miliona)…

U Pokrajinskom sekretarijatu za finansije, inače, već se priprema budžet za narednu godinu koji, po rečima sekretara Đukića, ne bi trebalo da bude manji od nove projekcije iznosa ovogodišnje pokrajinske kase.

– S obzirom na to da nas očekuje donošenje novog statuta Pokrajine i zakona koji će konačno definisati izvorne prihode Vojvodine, struktura budžeta trebalo bi da bude drugačija, ali očekujem da njegov obim u 2009. godinu neće biti manji od 60 milijardi dinara, dakle može da bude samo veći – prognozira naš sagovornik.

Očekivanja pokrajinske administracije su da zakonom o izvornim prihodima, koji bi trebalo da bude donet do kraja godine, Vojvodini pripadne neuporedivo veći deo od prihoda na porez na dobit i na zarade.

– Vojvodini trenutno pripada 42 odsto od poreza na dobit preduzeća, a mi smatramo da bi u perspektivi trebalo da ostane celokupan prihod od tog poreza. S druge strane, očekujemo i uvećanje prihoda od poreza na zarade sa sadašnjih 18 na 60 odsto, dok bi lokalnoj samoupravi kao i do sada ostajalo 40 odsto. Ovi poreski prihodi, zajedno s još nekim sopstvenim prihodima i transfernim sredstvima, iz kojih bi, po meni, trebalo izuzeti plate za zaposlene u osnovnom obrazovanju, trebalo bi da budu najznačajnije stavke koliko već u budžetu za narednu godinu – ističe sagovornik „Dnevnika“, duboko svestan toga da bi takva preraspodela prihoda od poreza stavila na muke čuvara državne kase.

– S konačno definisanim izvornim prihodima Vojvodine, pokrajinska administracija imaće i veliku odgovornost da u značajnoj meri vodi računa o punjenju budžeta, kako bi on uvek iznosio najmanje sedam odsto od državnog, naročito u svetlu činjenice da ćemo na prihode od privatizacije moći da računamo sigurno još naredne godine, eventualno i 2010. godine – napominje pokrajinski sekretar za finansije.

(Dnevnik)