Skip to main content

Najavljena smena direktorke Centra za soc. rad i drugih zbog ubistva dvogodišnjeg deteta u Vršcu

Info 10. окт 2022.
4 min čitanja

"Kompletan nadzor još nije završen, a u nadležnom sekretarijatu kažu da nisu zadovoljni ovim što imaju"

Nadzorom nad Centrom za socijalni rad u Vršcu povodom ubistva dvogodišnjeg deteta utvrđeno je da zaštita nije u potpunosti organizovana u skladu sa zakonom prema detetu.

Zbog toga su najavljene prekršajne i krivične prijave, kao i inicijative za smenu odgovornih lica u Centru za socijalni rad (CSR), kao i direktorke ove ustanove. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku će kod Opštine Vršac pokrenuti inicijativu za smenu, jer je to u nadležnosti Opštine.

Kompletan nadzor još nije završen, a u nadležnom sekretarijatu kažu da nisu zadovoljni ovim što imaju i očekuju inicijativu samih zaposlenih u Centru.

Kako je rečeno na konferenciji za medije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, CSR je „prioritet usmerio na majku, a izostala je procena rizika deteta i bilo koja mera prema detetu“.

„Nisu utvrdili da je bezbednost deteta ugrožena, nisu imali elemente za to, pa samim tim ni da pokrenu neke mere. Budući da dete nije bilo prisutno tokom prethodnog nasilja, ono zato nije tretirano stručnim postupkom, iako je ministarstvo još 2019. izdalo nalog da je dete uvek žrtva kad je porodično nasilje učinjeno“, naveo je pokrajinski sekretar Predrag Vuletić.

Naglasio je da je izostala koordinacija svih ustanova, a posebno kad je reč o toku sudskih postupaka.

„Ni Centar se sam nije interesovao za to, iako zakonom to moraju da rade lica koja su vezana za slučaj nasilja na dnevnom nivou. Dakle, svi su zakazali“, istakao je.

Od procene rizika do zabrane prilaska i nadzora

Nadzor nad Centrom za socijalni rad u Vršcu sproveden je od 5. do 7. oktobra.

Kako je rečeno na konferenciji za medije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, 30. aprila je majka prijavila policiji nasilje, a policija je istog dana obavestila Centar i tada su prvi put čuli za to.

Nasilje je trajalo od kraja 2017. godine, dete je sve vreme živelo sa oba roditelja. Dete nije pritom bilo u evidenciji centra kao žrtva“, naveo je pokrajinski sekretar Vuletić.

Dodao je da je 30. aprila procenjen visok rizik i izrečene su hitne mere koje su produžene. Stručni za rad na slučaju je formiran 4. maja, a kako je navedeno CSR je pružao žrtvi pomoć za sačinjavanje tužbe, koja je i sastavljena. Dan kasnije je grupa za koordinaciju i saradnju upoznata sa svim do tada i uneli su u zapisnik da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici, a da je nerešeno pitanje viđanja maloletnog deteta.

Kako je navedeno na konferenciji, grupa je donela plan zaštite i podrške, a CSR je dobio samo mere prema ženi, a ne detetu.

„CSR je 25. maja obavestio policiju i tužilaštvo da i dalje postoji visok rizik od ponavljanja nasilja, a dva dana kasnije osnovni sud je odredio zabranu prilaska majci do okončanja krivičnog postupka, a 30. maja je CSR u mišljenju naveo da su odnosi trajno poremećeni, da je žena uplašena jako i da bi produženje mera bilo potrebno. Drugog juna CSR je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad zbog ročišta. Voditelj slučaja je tada pričao sa majkom o ćerki, čije poveravanje nije bilo regulisano a majka je rekla tad da dete uredno viđa oca popodne, oko 17h, kad on dolazi sa posla i da vraća dete. Tada je rekla da nije spremna da pokrene još jedan postupak, odnosno razvod braka i da će to učiniti kad bude spremna. Rekla je da dete nije trpelo nasilje, da nije htela da odvoji dete od oca, da se (ćerka) radovala ocu“, naveo je sekretar Vuletić.

Zabrana prilaska majci na manje od 300 metara i zabrana komunikacije na godinu dana uvedene su 3. juna.

„Istog dana je majka bila u Centru da kaže da je parnični postupak završen. Rekla je da se oseća dobro. Rekli su joj u CSR da će dobiti pomoć ako želi razvod, ali je ona rekla da nije još spremna. Posle 3. juna nije dolazila do Centra. Centar nije znao da je on kršio mere, kao ni da je pokrenut razvod“, navedeno je.

Dan posle zločina, Osnovni sud u Vršcu na zahtev Centra izdao je potvrdu da nije pokrenut razvod braka.

„Centar nema zakonska ovlašćenja da ograničava odnose, kao ni da poveri dete nekome, to ne može jer nema sudske odluke. Dakle, niko nije imao osnov da zaključi da je dete ugroženo“, kazao je sekretar.

Centar navodno nije znao za presudu kojom je muž osuđen za nasilje u porodici i za uslovnu kaznu od godinu dana, ako tri godine ne ponovi delo, kao ni da mu je određeno psihijatrijsko lečenje. To su, navodno, saznali tokom nadzora Sekretarijata.

Na konferenciji je rečeno i da je otac samo jednom bio u Centru za socijalni rad za vreme procene rizika i određivanja mera, a da je tom prilikom negirao navode majke.

Nadzor nad Centrom je pokrenuo i Zaštitnik građana, a ujedno je pokrenut i postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

M. B. (35) je ubio svoju dvogodišnju ćerku 4. oktobra, a zatim izvršio samoubistvo u stanu u vršačkom naselju Vojnički trg.

Kako su pisali mediji, otac i majka ubijenog deteta su bili u fazi razvoda, a Centar za socijalni rad je, uprkos protivljenju majke, odredio da otac viđa dete.

U Vršcu je u petak, 7. oktobra, održan protest na kom su okupljeni zahtevali da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo. Na skupu se obratila i majka ubijene devojčice.

(Radio 021)