Skip to main content

Nagrada „Dnevniku” za izveštavanje o Romima

Autonomija 04. окт 2008.
2 min čitanja

Redakcije “Dnevnika” i “Danasa” dobitnice su specijalne nagrade za izveštavanje o zdravlju Roma koju dodeljuju beogradski Medija centar i Institut za otvoreno društvo iz Njujorka. Na jučerašnjem svečanom uručenju nagrada istaknuto je da su se ti listovi izdvojili od ostalih štampanih medija relevantnim istraživačkim radom, poštovanjem etičkih standarda i principa profesionalizma, te aktivnim pristupom temama vezanim za uzroke i posledice problema koje Romi imaju u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

Predstavnica nevladine organizacije Romski informativni centar iz Kragujevca Rozalija Ilić, koja je i članica žirija, kazala je na konferenciji za novinare da je analizirano pisanje 21 štampanog medija za pet meseci i da je to prva analiza pisanja o romskoj nacionalnoj manjini. Po njenim rečima, ogroman napredak predstavlja i to što je u Srbiji iskorenjen pojam Ciganin i zamenjena lepom rečju – Rom.

Prošlogodišnji laureat novinar nedeljnika “Vreme” Momir Turudić istakao je da je malo novinara spremno da se bavi istraživačkim radom, da ode na teren i razgovara sa ljudima. Posledica toga su i kraći tekstovi o Romima, koji se svode na prenošenje izjava državnih funkcionera. Istakao je da je analiza pisanja medija pokazala da je najzastupljenija tema bila crna hronika – 22 odsto, zatim politika i izbori – 14 odsto tekstova, a tek nakon toga socijalni položaj, 14 odsto, i obrazovanje, 9 odsto.

Članica žirija iz Ministarstva zdravlja Dubravka Šaranović-Racić navela je da to ministarstvo, u poslednje dve godine, finansira projekte koji imaju za cilj unapređenje zdravlja Roma. Naglasila je da, po podacima Unicefa, 56 odsto romskih mališana živi ispod donje granice siromaštva, te da je udeo Roma u ukupnoj nezaposlenosti 60 odsto. Analiza pisanja medija o zdravlju Roma pokazala je tendenciju nezainteresovanosti, senzacionalizma i prenošenje serviranih informacija.

Za proteklih pet meseci objavljeno je 609 tekstova koji se bave zdravljem, obrazovanjem, socijalnim položajem i ljudskim pravima Roma. Najviše su objavili “Dnevnik” i “Danas” – po 74 teksta, zatim “Večernje novosti” 68, “Blic” 61, “Politika” 60 i “Glas javnosti” 58. Nagradu su primili šef beogradskog dopisništva „Dnevnika” Dragan Milivojević i glavni urednik „Danasa” Mihalj Ramač.

(Dnevnik)