Skip to main content

Antibiotike troše kao karamele

Autonomija 04. окт 2008.
2 min čitanja

Vojvođanske domove zdravlja okupirali gripozni

Nagle promene vremena i velike oscilacije temperature napunile su čekaonice domova zdravlja. U celoj Vojvodini povećanom je broj poseta lekaru opšte prakse, najčešći zbog prehlade, gripoznih simptomi i stomačne tegobe. Kako su to najčešće virusne infekcije, lekari savetuju mirovanje, aspirin, tople napitke, a kod stomačnih tegoba i dijetu. Dosta građana se leče sami, pogotovo ako su tegobe manje. U apotekama kupuju preparate za ublažavanje gripoznih simptoma, a često i antibiotike.

Antibiotici su još uvek moćno oružje u borbi protiv infekcija, no da li će tako biti i u budućnosti zavisi i od pacijenata i od lekara. Nažalost, više ne živimo u „antibiotskoj eri“, već u doba njihove zloupotrebe. U narodu je uvreženo mišljenje da je u redu uzeti antibiotik kod svake prehlade, jer će tako “brže proći“ i gotovo nema kuće bez zaliha antibiotika. Ima i lekara koji suviše lako propisuju antibiotike ili brzo popuštaju pod pritiskom bolesnika.

I pored stalnih upozoravanja doktora da se njima ne leče virusne infekcije, jer ovi lekovi na viruse ne deluju, antibiotik se često uzima i kao preventivni lek, što je posebno opasno. Naime, često se misle da ukoliko se uzme s prvim simptomima prehlade bolest neće dalje da se razvija. Uzimajući lek na svoju ruku pacijent ne zna ni od čega se leči, a ukoliko zbog virusne infekcije dođe eventualno do upale pluća ili moždanih opni, upotreba antibiotika će da ih maskira, pa će se teško dijagnostikovati.

Zbog zloupotrebe ovih lekova mnogi ranije veoma korisni antibiotici danas su gotovo beskorisni i ako se tako nastavi rezistentni sojevi će se pojavljivati pre nego što se razviju novi lekovi. Tako se u budućnosti može desiti da upala pluća ili gnojna upala korena zuba ponovo postanu smrtonosne bolesti.

Kao posledica zloupotrebe antibiotika javlja se ponekad i alergije na njih. Ona se može pojaviti bilo kad, kod bilo koga i nemoguće je predvideti ko će je i kad dobiti. Ona je ozbiljan problem za osobu koja je ima, jer u slučaju teške infekcije, koja zahteva primenu određenog leka, on ne može biti upotrebljen.

Inače, antibiotici se mogu dobiti o trošku zdravstvenog osiguranja, dakle na recept propisan od izabranog lekara. Samo treba do njega otići. Antibiotici sa širokim spektrom delovanja su među građanima omiljeni, jer “leče sve”, a kutija košta samo oko 150 dinara.

(Dnevnik)