Skip to main content

Mnogo skupo, ali se isplati

Autonomija 29. сеп 2008.
2 min čitanja

Klinički centar Vojvodine prvi počeo da ugrađuje aparate gluvima

Nažalost, ne mogu svi ljudi da čuju muziku, govor drugih ili uživaju u cvrkutu ptica. Drugi čuju, ali uživanje nije potpuno jer ne mogu razaznati sve frekvencije.

Takvima najčešće pomažu razni slušni aparati, koji samo pojačavaju spoljne nadražaje i omogućavaju da bolje čuju zvukove koje njihovo uvo ne može da oseti. Ali, potpuno gluvim osobama, među kojima su i deca, ni slušni aparat ne može pomoći. Poslednjih desetak godina u svetu se koriste kohlearni implantati, ili veštačko unutrašnje uvo, koji se s pravom može nazvati tehnološkim čudom. Na Klinici za uvo, grlo i nos Kliničkog centra Vojvodine 2002. prvi put u Srbiji ugrađen je ovakav implantat. Tek posle su to počeli da rade centri u Beogradu i Nišu.

Uvo ima spoljašnji, srednji i unutrašnji deo. Spoljni i srednji deo služe da prenose zvuk do unutrašnjeg, gde su receptori za sluh. Najveći broj gluvoća kod dece je uzrokovan oštećenjima tih receptora.
– Do sad smo ugradili 57 implantata, a ove godine ćemo još osam – kaže upravnik Klinike za ORL prof. dr Dragan Dankuc. – Cena je oko 14.000 evra i 2005. pacijenti su ih sami kupovali. Ali naredne godine Ministarstvo zdravlja je odobrilo novac za njihovu kupovinu, pa smo uradili 20 ovakvih zahvata. Srbija godišnje izdvaja novac za 24 veštačka unutrašnja uva, od toga deset za KCV. Ovi implantati su poslednjih desetak godina znatno usavršeni. Na početku smo imali jednokanalne, a sad višekanalne, koji omogućavaju još bolji sluh.

Kohlearni implantat omogućava prijem zvuka direktnom električnom stimulacijom slušnog nerva, a pomoću aparata koji se hirurški ugrađuju iza ušne školjke. Ovaj implantat pomaže deci koja su rođena gluva ili izgubila sluh u prvim mesecima života, kao i odraslima koji su ostali bez sluha posle naučenog govora. Najbolji rezultati postižu se kad se aparat ugradi sasvim maloj deci. Pre operacije potrebna je opsežna dijagnostika, da se utvrdi da li aparat može pomoći, a posle zahvata dete se uključuje u proces rehabilitacije, koji zahteva timski rad stručnjaka i roditelja.

– Jeste cena implantata visoka, ali je rezultati opravdavaju. Potpuno gluvoj deci omogućava dobar kontakt sa zvukovima okoline i uključivanje u svakodnevni život – kaže dr Dankuc.

(Dnevnik)