Skip to main content

Migrant: Desetak nas policija celu noć drži zaključane u marici u Šapcu

Aktuelno 20. феб 2022.
3 min čitanja

Migrant Aleksander Mendes iz Gvineje Bisao koji se, kako navodi za N1, sa još desetak izbeglica nalazi od sinoć zaključan u marici ispred policijske stanice u Šapcu, kaže da je iz azilantskog kampa u Krnjači u Beogradu, zbog veoma loših uslova i zdravstvenog stanja, krenuo u BiH, gde ima rođaka koji ga je pozvao jer su tamo mnogo bolji životni uslovi.

Kada su ušli u BiH, tamošnja policija ih uhapsila i vratila na srpsku stranu granice i predala srpskoj policiji, koja ih je odvezla nekih osam kilometara od granice i pustila. Tu ih je u svoje vozilo primio jedan vozač kako bi ih prevezao do najbližeg grada, odakle bi se vratili u Beograd, međutim, tada su naišli na policiju i vozač ih je izbacio napolje. Policija ih je tada uhapsila, da bi ih oko 10 uveče zaključali u maricu, i od tada im ne daju ni hranu, ni vodu, niti ih puštaju u toalet. Prema njegovim rečima, sa njima je i jedna žena.

„Uhapsili su nas, tukli, oborili na zemlju, držali su nas tako skoro dva sata, a potom su nas odveli do granične policije, pretresli su nas, ali ništa nisu našli. Vodili su nas u tri policijske stanice i na kraju oko 10 sati uveče stavili nas u maricu i zaključali. I od tada se nalazimo ispred policijske stanice u Šapcu“, priča Mendes za N1.

Dodaje i da im policija ništa nije rekla, uzela im je otiske, slikala ih, i kako navodi, „dala nam neki papir“.

Mendes kaže da je policija uzela kopiju njihovih dokumenata, dok su mu originali ostali u kampu u Krnjači.

„Istraumiran sam, izgubio sam oca pre manje od mesec dana, brat mi je pre nepuna dva meseca umro u kampu u Krnjači. Imam četvoro dece u Africi, i ja sam jedini koji ih izdržava. Ne radim i već sam osam meseci proveo u kampu“, kaže uznemireno Mendes, koji je N1 prosledio i fotografije marice u kojoj drže njega i ostale migrante.

MUP uhapsio osumnjičenog za krijumčarenje, a gde su migranti proveli noć ne kaže

Pripadnici MUP-a u Šapcu, u saradnji sa graničnom policijom, uhapsili su G. P. (19) iz okoline Bogatića, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, a protiv osmoro migranata koje je prevozio podnete su prekršajne prijave.

Osumnjičeni je sinoć oko 20.15 časova zatečen na obali Drine u mestu Badovinci, kako u svom vozilu prevozi osam migranata, navodi se u saopštenju MUP-a. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu, a sudija za prethodni postupak mu je odredio pritvor do 30 dana, dodaje MUP.

Kako se navodi u saopštenju, protiv zatečenih migranata policija je podnela prekršajne prijave, zbog sumnje da su izvršili prekršaj nezakonit boravak u Republici Srbiji i oni će uz prekršajne prijave biti dovedeni sudiji za prekršaje, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je Ministarstvo zamolilo medije „da ne vode kampanju protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i da iz političkih razloga ne objavljuju lažne vesti o pripadnicima MUP-a“ i njihovom radu.

U saopštenju nije navedeno na šta se tačno misli, ali podsećamo da su se N1 javili migranti koji su, kako su rekli, proveli noć u policijskoj marici, i to od sinoć od 22 sata. Oni su dostavili fotografije iz marice nešto pre 12 sati danas. Rekli su da su u njoj zaključani, tvrdeći da se ona nalazi ispred policijske stanice u Šapcu.

MUP u saopštenju ne navodi šta je tačno „lažna vest“ niti demantuje iskaze uhapšenih koji čak tvrde i da su bili tučeni, da nisu dobili ni hranu ni vodu, osim što se precizira broj migranata – navedeno je da ih je osam. Takođe, u saopštenju nisu objavili gde se sada nalaze ti migranti, koji će, kako je navedeno, „uz prekršajne prijave biti dovedeni sudiji za prekršaje“, kao ni to gde su se nalazili od sinoć, kada je G.P. i uhapšen, do danas u podne.

(N1)