Skip to main content

MASA: Spinovanjem do pretnji i ugrožavanja bezbednosti profesora Gruhonjića

Građani 20. мар 2024.
< 1 min čitanja

MASA poručuje i da se "u smišljenom obračunu", montirani snimci iz dubine interneta prenose kao vesti u tabloidnim glasilima a "po modelu kojem smo već više puta svedočili".

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (МАSA) osudila je danas pretnje upućene novinaru i vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Kako se navodi u saopštenju, „nepotpunim i manipulativno izabranim isečcima“ sa jednog javnog skupa i daljim tendencioznim interpretacijama, sprovodi se organizovana kampanja uperena ka kolegi Gruhonjiću.

„Izjave na jednom neformalnom skupu, van okvira akademskih institucija, ne mogu biti povod za svojevrsni progon unutar fakulteta. Ne ulazeći u izrečeno, i shvatajući osetljivost javnosti, smatramo da je sloboda govora neprikosnoveno pravo intelektualca na svakom mestu“, dodaje se.

MASA poručuje i da se „u smišljenom obračunu“, montirani snimci iz dubine interneta prenose kao vesti u tabloidnim glasilima a „po modelu kojem smo već više puta svedočili“.

„Iza ovih vesti slede salve pretnji po život pojedinca i njegove porodice, kao i pozivi da se prof. Gruhonjiću da otkaz. Sloboda govora nosi odgovornost za izrečeno, ali ne sme da podrazumeva javni linč“, precizira se u saopštenju.

Takođe, MASA je izrazila kolegijalnu solidarnost prema Gruhonjiću, ocenjujući da se kroz različite vidove pritisaka, javne prozivke i spinovanjem putem medija i društvenih mreža „praktikuje zastrašivanje javnosti, sputava integritet kritičkih glasova u akademskoj zajednici i ugrožava lična bezbednost njenih članova“.

(Autonomija)