Skip to main content

Odsek za medijske studije osudio manipulativnu kampanju protiv Gruhonjića

Izdvajamo 20. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ovaj napad na profesora Gruhonjića je primer prljave kampanje, koja ima za cilj da kroz izvrnute informacije plasirane sa skrivenim namerama, uništi njegov profesionalni integritet i ugled"

Profesori i asistenti na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su danas „manipulativnu kampanju“ koja se vodi protiv njihovog kolege, novinara i vanrednog profesora, Dinka Gruhonjića.

„Ovaj napad na profesora Gruhonjića je primer prljave kampanje, koja ima za cilj da kroz izvrnute informacije plasirane sa skrivenim namerama, uništi njegov profesionalni integritet i ugled. Perpetuirani napadi, sada usmereni ka akademskom radu našeg kolege, ugrožavaju njegovu bezbednost i bezbednost njegove porodice, zbog čega smo posebno zabrinuti„, dodaje se u saopštenju.

Gruhonjićeve kolege naglašavaju važnost kritičkog razmišljanja i opreza prilikom donošenja sudova, i pozivaju građane i one koji se oglašavaju povodom ovih navoda da „pre donošenja zaključka provere informacije“, posebno u ovakvim situacijama.

„Kao članovi i članice akademske zajednice nastavljamo da negujemo slobodu mišljenja i govora, te ohrabrujemo sve da se upoznaju sa činjenicama i na osnovu toga formiraju mišljenje, umesto da se oslanjaju na dekontekstualizovane i polovične sadržaje“, dodaje se.

Takođe, pored kolegijalne solidarnosti zbog ovog „nepravednog napada“ na Gruhonjića, sa Odseka pozivaju na javnu podršku i solidarnost u odbrani novinarske profesije od ovakvih napada.

„Ovakvo ponašanje je nedopustivo i kao akademska zajednica moramo ga oštro osuditi i suprotstaviti se s najvećom odlučnošću“, zaključuje se.

(Autonomija)