Skip to main content

FCJK i PEN centar: Predstavnici vlasti i tužilaštva da ne podliježu pritiscima na slobodu govora, mi te pritiske ćutke trpjeti nećemo

Jugoslavija 20. мар 2024.
2 min čitanja

"Poručuju da će uvijek stajati uz ljude poput Draška Đuranovića i ostalih s Kovačevićeve 'crne liste', kojima se pokušavaju uskratiti osnovne tekovine savremene civilizacije"

“Po ugledu na svoga beogradskog mentora, balkanskoga autokratu Aleksandra Vučića, nikšićki gradonačelnik Marko Kovačević dao se u novu akciju sputavanja javne riječi i zastrašivanja novinara, građanskih aktivista i opozicionih političara koristeći se uslužnim državnim resursima, prije svega tužilaštvom čiji su upošljenici već kroz slučaj istoričara Bobana Batrićevića pokazali da su spremni na bespogovornu potčinjenost klerofašističkoj vlasti”, poručuju sa FCJK i iz Crnogorski PEN centra.

Ako su, kako dodaju, servilnost dosad demonstrirali ćutnjom na nebrojena nepočinstva, kršenje zakona, promociju ratnih zločinaca, tužioci (čast izuzecima!) prelaze na viši nivo uslužnosti Vučićevim lutkama u Crnoj Gori.

“Ne odbacujući stupidne prijave kojima se kritičari vlasti, novinari i opozicioni političari žele naćerati na ćutnju, tužilaštvo javno demonstrira svoju potčinjenost političkim moćnicima i ideološki se svrstava uz one koji ne baštine evropske vrijednosti već promovišu bjeloruski model „demokratije“, ukazuju oni.

Poručuju da takva društvena klima, u kojoj bivši premijer maše sa skupštinske govornice fotografijom jednoga pisca, u kojoj se drugi pisac simbolički spaljuje na lomači, u kojoj se novinari i NVO aktivisti pozivaju na saslušanja u stanicama policije sve više, kažu, liči na onu iz suśedstva đe se protiv Dinka Gruhonjića, Milivoja Bešlina i drugih što predstavljaju savjest savremene Srbije vodi medijski rat kojim, jednako kao i ovđe, upravlja bivši ministar propagande Slobodana Miloševića, Aleksandar Vučić.

“Zaludu se Marko Kovačević pokušava predstaviti srpskom žrtvom tobožnjega crnogorskog nacionalizma i zapadnoga imperijalizma (śećamo se odlično njegova klicanja Rusiji i Putinu). To što je Kovačević Srbin niti može niti smije izazivati animozitet bilo koga. Problem je u tome što je Kovačević promoter četništva i velikosrpske ideologije, koji svojom kokardom jednako kao i izjavama svakodnevno svjesno i namjerno vrijeđa crnogorske građane, osobito Cetinjane i Cetinjanke koji su pružili civilizovan otpor njegovome stranačkom vojvodi”, naglašavaju iz PEN-a i FCJK.

Upozoravaju, kako dodaju, predstavnike vlasti i nosioce tužilačkih funkcija da ne podliježu pritiscima na slobodu govora jer im te pritiske, kažu, ćutke trpjeti neće.

“Što pritisak bude jači, to ćemo glasnije upozoravati i domaću i međunarodnu javnost na zloupotrebu političke moći u cilju gušenja slobode govora i opozicionoga djelovanja u zemlji koja se hvali da je na pragu EU”, poručuju.

Podvlače da se duboko zalažu za vrijednosti savremene Evrope: demokratije, ljudskih prava i sloboda.

“Te vrijednosti za nas nijesu puke fraze, već osnovna motivacija našega djelovanja. Zato ćemo uvijek stajati uz ljude poput Draška Đuranovića i ostalih s Kovačevićeve „crne liste“, kojima se pokušavaju uskratiti osnovne tekovine savremene civilizacije”, zaključuju iz Crnogorskog PEN centra i FCJK.

(tekst i foto: Portal Analitika)