Skip to main content

MASA: Pokrenućemo proceduru provere doktorata i drugih zvaničnika

Aktuelno 22. dec 2021.
2 min čitanja

Naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu Vladan Čokić ispred Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) kazao je, povodom današnje odluke Senata Univerziteta u Beogradu da poništi odluku o dodeljivanju doktorata ministru finansija Siniši Malom, da je ovo drugostepena odluka, on nema više pravo žalbe pred univerzitetskim telima, ali može da se žali Upravnom sudu, “ali što se tiče univerziteta ovo je završena priča”. Najavio je da će ta organizacija uskoro pokrenuti proceduru provere doktorata i drugih visokih zvaničnika.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio je ranije u drugostepenom postupku rešenje tadašnjeg dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, koji je ministru finansija Siniši Malom izrekao meru javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.

Senat je već 12. decembra 2019. godine poništio diplomu o doktoratu Siniše Malog, ali tu odluku iz proceduralnih razloga poništio je Upravni sud.

Čokić podseća da je proces osporavanja doktorske disertacije Malog počeo još 2014. godine, i da smo u međuvremenu imali „indolentnost vlasti prema toj pojavi“, a sa druge strane pritiske na univerzitet, dok je politička karijera Malog stalno napredovala.

„Ovo je sramota i za univerzitet i za državu da nas osoba koja je proslavljala u junu odluku Upravnog suda, pa smo onda imali Pandorine papire, predstavlja, onda treba da se zapitamo ko nas predstavlja“, kaže Čokić u N1 Studio Live.

On je dodao da mu je, uprkos tome što smo „nažalost imali i one na univerzitetu koji su izbegavali da kažu da je ovo plagijat, drago da je vrh univerziteta istrajao na ovoj odluci“.

„MASA je naravno zadovoljna ovakvim ishodom, ali mi smo u procesu provere plagijata i drugih visokih zvaničnika i mi ćemo u narednom periodu započeti proceduru, ali pokušaćemo da ovo ne bude kraj priče“, poručio je on, ne želeći da otkrije o kojim se zvaničnicima radi.

Kisić Tepavčević stavila politiku ispred lekarskog poziva

Ukazujući da je MASA zasnovana na principima autonomije, čestitosti, solidarnosti i slobode kritičkog mišljenja, navodi da su svi ti principi narušeni u slučaju Malog, ali i u slučaju reditelja Gorana Markovića na kojeg se poslednjih dana obrušila vlast, posebno ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević koja je izvređala reditelja i čak mu „odredila“ dijagnozu u objavi na svom Instagram nalogu.

„Ustali smo protiv toga, ne samo zbog one stare Hipokratove zakletve, već vi imate i modernu verziju lekarske zakletve iz 1946. godine u kojoj se, između ostalog kaže, da lekari svoj poziv moraju dostojanstveno da brane i u vršenju dužnosti na njih neće uticati njihova politička pripadnost“, istakao je Čokić.

Dodao je da istup ministarke, koja je epidemiološkinja po struci i profesorka na Medicinskom fakultetu, odudara od lekarskog i profesorskog zvanja.

„Ne možete vi nekog da kvalifikujete, ako ćete studentima predavati tako, onda je to bruka i za struku i za Medicinski fakultet“, istakao je on.

(N1)