Skip to main content

Makron: Zapadni Balkan treba da dobije razuman rok za pristupanje EU

Aktuelno 19. jan 2022.
2 min čitanja

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, zalažući se za „snažnu i nezavisnu Evropu“ i novi bezbednosni poredak“ Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju.

„Ne smemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana (…) Treba od nas da dobiju jasnu perspektivu pristupanja Uniji u razumnom roku“, rekao je Makron u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, javile su agencije.

On je međutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice, ističući da su neophodne promene u Uniji koje bi omoguċile „brže, jasnije i efikasnije odluke“.

„Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila“, rekao je francuski predsednik predstavljajući prioritete Francuske tokom šestomesečnog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Makron se založio danas za „novi bezbednosni poredak“ Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju i za „iskren i zahtevan“ dijalog sa Moskvom.

„Bezbednost našeg kontinenta zahteva strateško prenaoružavanje naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u dijalogu sa Rusijom“, dodao šef francuske države.

On se založio da se u okviru Normandijskog formata (Francuska, Nemačka, Rusija, Ukrajina) traži političko rešenje za sukob u Ukrajini koji je izvor trenutnih tenzija posle raspoređivanja ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice.

Makron je danas rekao i da pravo na abortus i zaštita životne sredine treba da se integrišu u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije.

Francuski predsednik je rekao da je potrebno „ažurirati Povelju kako bi bila eksplicitnija o priznavanju prava na abortus ili kada je reč o zaštiti životne sredine“.

Makron je pokrenuo pitanje prava na abortus po izboru predsednice Evropskog parlamenta koja se protivi abortusu. Roberta Mecola, 43-godišnja Maltežanka, vodiće Evropski parlament u drugoj polovini saziva, posle smrti predsednika Davida Sasolija 11. januara.

Prioriteti francuskog predsedavanja su i reforma šengenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, kao i digitalna tranzicija.

Makron je evroposlanicima rekao da Evropska unija i Velika Britanija „moraju pronaći put poverenja“ posle Bregzita.

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsedavanja. U Briselu će u februaru biti organizovan samit država članica i institucija Evropske unije sa Afričkom unijom.

(Beta, foto: Beta-AP)