Skip to main content

Mađarsko jedinstvo o Zakonu o nacionalnim savetima

Autonomija 04. окт 2008.
< 1 min čitanja

Nakon oštrih rasprava proteklih nedelja, u Subotici su u petak političke stranke i nevladine organizacije vojvođanskih Mađara definisale zajednički stav u vezi sa Zakonom o nacionalnim savetima koji uskoro treba da bude donešen. Oko 130 učesnika skupa koji je održan na inicijativu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, predstavnici sve četiri mađarske stranke i brojnih nevladinih organizacija, nakon četvoročasovne rasprave, jednoglasno su prihvatili izjavu koju je predložio čelnik SVM-a.
U izjavi se, pored ostalog, navodi da vojvođanska mađarska javnost očekuje od Vlade i Skupštine Srbije da budući Zakon o nacionalnim savetima omogući izbor nacionalnog saveta mađarske manjine putem opštih, višestranačkih, neposrednih i tajnih izbora, po proporcionalnim sistemu sa izbornim listama, bez posebnog izbornog praga. Na tim izborima, kao birači, odnosno kandidati, učestvovali bi oni sa opštim biračkim pravom koji su zastupljeni na biračkom spisku vojvođanske mađarske nacionalne zajednice, a pravo da formiraju izborne liste imale bi političke stranke koje predstavljaju mađarsku zajednicu, kao i grupe onih građana koji su zastupljeni na biračkom spisku vojvođanske mađarske nacionalne zajednice.
U subotičkoj zajedničkoj izjavi aktera vojvođanske mađarske javne scene, iznosi se zahtev da mađarski birački spisak, kao deo opšteg biračkog spiska, treba da uspostave organi javne uprave, u saradnji sa interesnim organizacijama vojvođanskih Mađara, s tim da pravila vezana za birački spisak u svakom slučaju treba da garantuju biračima element dobrovoljnosti. Mađarski birački spisak bio bi ustanovljen ukoliko bi na njemu, prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, bilo zastupljeno barem 50 odsto pripadnika mađarske zajednice sa biračkim pravom – navodi se u zajedničkoj izjavi učesnika subotičkog skupa.

(www.vajdasagma.info)