Skip to main content

DZVM: Memorandum sa kritikama

Autonomija 04. окт 2008.
< 1 min čitanja

Savet Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara objavio je Memorandum o položaju vojvođanskih Mađara i njihovoj političkoj perspektivi nakon izbora održanih 11. maja ove godine, u kojem se u dvanaest tačaka nudi analiza „izbornog neuspeha“ Mađarske koalicije, budući da je ta koalicija na majskim izborima, kako se navodi, osvojila 18 165 glasova manje nego na januarskjim predsedničkim izborima, a odgovornost za to pripisuje se uglavnom Savezu vojvođanskih Mađara i njegovom predsedniku Ištvanu Pastoru, na čije se ponašanje iznosi niz kritika.
„Namera SVM-a za saradnju nije bila iskrena i to su osetili i birači“ – zaključuje Savet DZVM, konstatujući i da se izborna kampanja Mađarske koalicije „pokazala kao pogrešna i neplodotvorna“ i da se „istiskivanje“ druge dve članice koalicije od strane SVM-a „osvetilo“. Ocenjeno je, takođe, da predsednik SVM-a Ištvan Pastor, i pored 93 000 hiljade glasova iza sebe iz januarskih izbora i uz podršku koju je uživao od strane Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara ipak nije uzdigao do zadatka koji je bio pred njim „jer je vodio balkanozovanu politiku niskog stila“.
„Vojvođanski Mađari su razočarani i više veruju prosvećenim srpskim nacionalnim strankama, jer najveća mađarska stranka zastupanje njihovih interesa ne smatra svojim glavnim ciljem“ – ocenila je DZVM, poručivši na kraju da udruživanje u Mađarsku koaliciju „nije imalo snagu“ i da je ubuduće „zamisliva samo ravnopravna saradnja“.

(www.vajdasagma.info)