Skip to main content

Ledolomci čekaju dozvolu Beograda

Aktuelno 08. феб 2012.
< 1 min čitanja

Republička direkcija za vode treba da preduzme hitne mere za sprečavanje nagomilavanja leda u zoni Novog Sada, saopštilo je juče JP “Vode Vojvodine”.
U tom preduzeću ističu da je Mađarska već stavila u pripravnost svoje ledolomce u Baji, a da je Hrvatska angažovala svoj ledolomac na Dravi.
Takođ, navodi se i da sledi sastanak lokalnih organa za vezu Mađarske, Hrvatske i Srbije u Somboru u vezi sa odbranom od zagušenja Dunava ledom i angažovanja mađarskih ledolomaca na sektoru zajedničkog interesa od Vukovara do mađarske granice.
„Vode Vojvodine“ podsećaju da su juče ponovo uputili zahtev Republičkoj direkciji za vode, za preduzimanje hitnih mera u sprečavanju nagomilavanja leda u zoni Novog Sada. To se posebno odnosi na mogućnost angažovanja ledolomaca „Vučevo“, „Čakor“ i „Petrovaradin“, koji su u vlasništvu preduzeća „Dunav grupa agregati“ iz Novog Sada, sa kojim Direkcija treba da potpiše ugovor o angažovanju.
Dunav je pokriven ledom do 70 posto i narednih dana se očekuje njegovo dalje zaleđivanje i nagomilavanje leda, što bi izazvalo slab protok i povećalo opasnost od porasta vodostaja i poplava uzvodno od ledenog čepa.
Vanredne mere odbrane, za sada su na snazi na 170 kilometara vodotoka na Savi, koja je pokrivena ledom od 60 – 100 posto i na kojoj se sprovode pojačane mere osmatranja, naročito u zoni Jarka i Sremske Mitrovice gde je potpuni ledostaj, kaže se u saopštenju preduzeća „Vode Vojvodine“.

(Autonomija)