Skip to main content

Lazović: Ostajemo pri tome da nema saradnje sa SNS i SPS, radićemo sa opozicijom

Info 12. jun 2022.
2 min čitanja

Ukoliko želimo da budemo član Evropske unije, onda bi sa njom trebalo da usaglasimo spoljnu politiku, izjavio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i upozorio da bi bilo štetno i loše da Srbija skrene sa zacrtanog evropskog puta.

On je najavio i da će Ne davimo Beograd i koalicija Moramo tražiti da učestvuju u svim stvarima koje se budu dešavale po pitanju Kosova, zato što je opoziciona kontrola onoga što vlast radi najnormalnija moguća stvar.

„Zaista ne znamo o čemu oni pregovaraju kada se govori o Kosovu, a želimo da znamo sve te stvari i da ovde otvorimo diskusiju o tome, a ne da nam se Vučić predstavlja kao pobednik svaki put kada izađe iz zemlje i vrati se ovde sa neverovatnim pričama“, naglasio je Lazović.

On misli da je glavna igra koja se sada u Srbiji dešava kupovina vremena, što se, kako tvrdi, može videti i na nivou beogradskih izbora, “odnosno toga da se traži saveznik, i nađen je, u Draganu Đilasu”, da bi se zabašurila cela ova situacija i sa tim izborima i sa stanjem u zemlji.

„Osim toga, još nema ni naznake kada će biti konstituisan parlament. Kada i bude konstituisan, onda imamo 90 dana za pravljenje vlade, a do oktobra svet će se promeniti, dok će u međuvremenu sve završavati jedan čovek“, ukazao je Lazović.

Upitan o nedavno objavljenom dokumentu evropskih obaveštajnih službi, u kojem se Đilasu pripisuje zakulisna saradnja sa Vučićem, on je odgovorio da nije video taj dokument i da ne zna ni da li je verodostojan.

“Ono što znam jeste da je zaista došlo do promene ponašanja i Vučića i Đilasa, nakon onog sastanka koji se desio, i da jedan drugome više ne govore sve te grozne stvari koje su govorili, nego su odjednom obojica gospoda. Ovaj je gospodin predsednik, a ovaj je gospodin Đilas”, primetio je Lazović.

Uprkos tome, on nije siguran da su odnosi u opoziciji danas nešto posebno lošiji u odnosu na vreme pre izbora i objašnjava da su na sceni dva pravca razmišljanja.

Jedan je da treba razgovarati sa Vučićem i “ponuditi mu neku vrstu opcije, kako je rekao Đilas, da se smanje tenzije i slično”, protumačio je Lazović, koji misli da je to štetno, dok “oni misle da je to dobra ideja”.

„Ne bih, međutim, rekao da to izaziva neke tektonske poremećaje. Ukoliko se ova grupacija oko Stranke slobode i pravde i odluči za neku vrstu saradnje sa Vučićem, mislim da je to legitimno, ali je onda u redu da nam to svima kaže i da to kaže svojim glasačima“, izjavio je Lazović.

Lazović je naglasao da što se njih tiče, stav je da nema nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

„Ja bih ostao pri tome, mislim da to ne treba da se menja. Onaj ko misli da treba, neka to objašnjava i neka za to snosi odgovornost“, naglasio je on i poručio da je za njega to najvažnija stvar.

Lazović je potvrdio da će koalicija Moramo u Skuštini sarađivati sa svima sa kojima je moguće isposlovati bolji položaj opozicije, ali je negirao pregovore sa drugim opozicionim strankama o koalicionom nastupu, već da je reč o tehničkoj saradnji.

(FoNet, Foto:MC)