Skip to main content

Rakić: Vučić čeka da se rat završi da ne bi morao da se izjašnjava o sankcijama

Info 12. јун 2022.
< 1 min čitanja

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da naša ekonomija i naš geostrateški položaj zavise od pozicije koju zauzimamo u okviru Evrope, te da bismo preživeli ruske, ali ne i evropske sankcije..

Rakić ističe da pitanje uvođenja sankcija Rusiji nije pitanje za poslanike, već za vladu, a da poslanici mogu da diskutuju da li bi trebalo izaći iz procesa evropskih integracija i eventualno praviti neke evroazijske saveze sa Rusijom ili Kinom.

„Mi smo pitanje sankcija rešili kada smo rekli da hoćemo da budemo deo Evropske unije“, poručila je Rakić.

Po njenom mišljenju, otezanjem formiranja parlamenta i vlade, Vučić kupuje vreme i čeka da se rat u Ukrajini završi što pre, kako ne bi morao eksplicitno da se izjašnjava o sankcijama.

„Mađarska i Slovenija organizovale su izbore isto kada i Srbija i sada već imaju i vlade, a kod nas čak ni izborni proces nije završen“, podseća Rakić i konstatuje da je takva politika mrcvarenja i odugovlačenja inače svojstvena politici Aleksandra Vučića.

Ona je ocenila da je Srbija dodatno urušila svoj međunarodni ugled najavljenom posetom Sergeja Lavrova, jer se odavno deklarisala kao država koja je na putu evropskih integracija i ima obavezu da uskladi svoju politiku sa EU.

„Dobro je što je na kraju ta poseta otkazana i što je šteta koju bismo pretrpeli nešto smanjena, ali šteta je svakako naneta“, istakla je.

Rakić još napominje da su Nemačka i EU do sada Vučiću gledali kroz prste i žmurili na kršenje ljudskih prava, blokadu medija, diskutabilne izborne uslove, ali predviđa da će im od sada biti važnija demokratizacija Srbije, nego stabilokratija.

(FoNet)