Skip to main content

Lajčak: Status kvo nije održiv, EU očekuje primenu svega što je dogovoreno

Aktuelno 04. mar 2021.
2 min čitanja

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su briselski pregovori ključni za napredak obe strane na evropskom putu i da status kvo nije održiv ni za jednu od njih.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare 3. marta, posle sastanka s predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Lajčak je rekao da članice Unije očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u poslednjih deset godina.

„I u Prištini i u Beogradu poslao sam istu poruku, da članice EU očekuju da dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i svim otvorenim pitanjima bude nastavljen konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko koliko su dve strane za to spremne“, kazao je Lajčak.

Naveo je da je Srbija „značajno napredovala na putu evrointegracija“ i da je dijalog „ključ za dalji napredak“ prema članstvu u EU.

„Drago mi je da je Vučić potvrdio spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku kad ga pozovemo kako bismo nastavili put ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa i rešavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvek„, dodao je predstavnik EU.

Lajčak je rekao da je ove nedelje u Prištini imao „korisne i konstruktivne“ sastanke s liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani i odlazećim premijerom Avdulahom Hotijem i da nakon te posete „može da kaže da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da bude nastavljen nakon formiranja kosovskih institucija“.

Povodom izjave Kurtija, pobednika nedavnih parlamentarnih izbora, da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete„.

„Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim nikakav konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je nastavak dijaloga (sa Beogradom) spoljni prioritet broj jedan. On je to prihvatio u našem razgovoru, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.

Upitan da li ostaje pri ranijoj izjavi da „Ustav nije Biblija“, odnosno da će Srbija i Kosovo morati da promene najviše pravne akte posle postizanja sporazuma, Lajčak je naveo da je „praksa u dogovaranju međunarodnih sporazuma da budu usklađeni sa unutrašnjom legislativom nakon što su dogovoreni“.

On je naveo da je posetu Prištini i Beogradu pripremao sa SAD, sa kojima EU deli isti cilj za Zapadni Balkan.

„EU ima istoriju veoma dobre i bliske saradnje sa SAD, vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posetu zajedno, sa (visokim zvaničnikom Stejt departmenta) Metjuom Palmerom. Pričamo nekoliko puta nedeljno, delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje Evropskoj uniji“, rekao je Lajčak.

(Beta)