Skip to main content

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog inicijative za uvođenje bunjevačkog jezika

Vojvodina 04. мар 2021.
< 1 min čitanja

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Srbiji upućena protestna nota zbog inicijative za uvođenje bunjevačkog jezika u zvaničnu upotrebu u Subotici.

„Bunjevački govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu i jedan je od dijalekata hrvatskog jezika. I Bunjevci u Mađarskoj su podetnička grupa i oni se služe i nazivaju svoj jezik hrvatskim, a bunjevački je jedan od dijalekata“, rekao je Grlić Radman u Zagrebu.

Kako je na sajtu objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT), on je izjavio da je u noti, koja je u utorak upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, istaknuto da bi takav čin doveo u pitanje postupanje Srbije u ostvarenju obaveza koje se odnose na prava hrvatske nacionalne manjine, kao i da ne bi doprinosio daljem unapređenju i jačanju bilateralnih odnosa.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podneo je nedavno predlog da se promeni Statut Grada Subotice kako bi u ravnopravnu zvaničnu upotrebu na teritoriju te lokalne samouprave bili uvedeni bunjevački jezik i pismo.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Bakić je predlog podneo na inicijativu Nacionalnog veća bunjevačke nacionalne manjine, a u proceduru je ušao danas na sednici gradske skupštine.

Šef hrvatske diplomatije rekao je da je u sredu o tome razgovarao sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem i da će mu se javiti po povratku sa puta u Berlin.

Grlić Radman je objasnio da u Vojvodini na osnovu statuta svaka nacionalna manjina koja želi da proglasi svoj govor zvaničnim mora da ima 15 odsto, dok onih koji se deklarišu kao Bunjevci ima nešto više od devet odsto.

„Prema tome, ovo nije u skladu sa statutom, nego je to određeni politički akt“, ocenio je hrvatski šef diplomatije.

On je dodao da ga je sinoć zvao ambasador u Beogradu i rekao da će inicijativa verovatno biti povučena, navodi HRT.

(Beta)