Skip to main content

Kostreš: Nedopustivo je da se na Vojvodini štedi

Autonomija 04. дец 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će glasanje o republičkom budžetu biti prilika da se još jednom vidi ko se bori za interese Vojvodine.
Kako se navodi u saopštenju informativne službe LSV, Kostreš je kazao da će to glasanje pokazati da li se za interese pokrajine, osim stranaka kojima je centrala u Vojvodini, bore i vojvođanski poslanici kojima je stranačka centrala u Beogradu.
On je dodao i da pitanje budžeta Vojvodine i prodaju Naftne industrije Srbije (NIS) ne treba mešati, jer su to dve odvojene svari.
Što se budžeta tiče, Srbija mora da poštuje Ustav koji je nametnut Vojvodini, mimo volje njenih građana, rekao je Kostreš i dodao da to naročito moraju da čine stranke koje su učestvovale u pisanju takvog Ustava Srbije, a koji određuje da Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta.
„Ili, neko mora javno da kaže da se Ustav primenjuje na Vojvodinu samo kada je to u korist njene štete. Nedopustivo je da se na Vojvodini štedi“, kazao je zamenik predsednika LSV.
Prema njegovim rečima, kada je reč o NIS-u, pre nego što počne da se računa sa tim novcem, najpre bi trebalo da se vidi za koju svotu će on biti prodat.
„Za 400 miliona ili 2,2 milijarde evra na koliko je procenjen, a razlika je drastična i očekujemo da se vojvođanska administracija za tu razliku bori“, izjavio je Kostreš.
Kako je istakao, to bi ujedno bila i prilika da se vojvođanska administracija konačno oglasi u vezi sa prodajom NIS-a koji je 90 odsto imovina Vojvodine.
Uprkos zahtevima LSV, sve vreme, vojvođanska administracija na tu temu uporno ćuti, kazao je Kostreš.
Istovremeno, stav po kojem vojvođanska administracija pristaje i već uveliko računa na novac od prodaje NIS za 400 miliona evra, može se okarakterisati i kao pritisak na pregovarački tim da uđe u prodaju NIS-a i preciziranih obaveza ruske strane u vezi sa skladištem gasa Banatski Dvor i gasovodom Južni tok, smatra on.
To niti je u skladu sa interesima Vojvodine, niti sa državnim interesima Srbije, zaključio je Kostreš.

(Beta)