Skip to main content

Korhec: Poboljšani međunacionalni odnosi u Vojvodini

Autonomija 02. окт 2008.
< 1 min čitanja

Vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je danas da se ukupna atmosfera u međunacionalnim odnosima u Vojvodini poslednjih godina značajno popravila.
Korhec je na konferenciji za novinare rekao da se u pokrajini mnogo radi na afirmaciji multikulturalnosti i tolerancije i dodao da se iz vojvođanskog budžeta izdvajaju značajna sredstva za tu oblast. Kao pozitivne tendencije, on je naveo i činjenicu da je omogućeno da se lična imena u nove lične karte i pasoše upisuju na način na koji se i pišu.
Kao najveću manu istakao je činjenicu da još nije usvojen novi zakon o nacionalnim savetima, zbog čega je manjinskim nacionalnim savetima odavno istekao mandat. „Taj problem ne postoji od juče i očigledno je da nije bilo političke volje da se taj zakon usvoji“, kazao je Korhec. Dodao je da su u Nacrt statuta Vojvodine ugrađene dopunske garancije za ostvarivanje prava manjinskih nacionalnih zajednica, kao i da je predviđena ravnomerna zastupljenost svih etničkih zajednica u organima pokrajine. Korhec je kazao da je izveštaj o stanju prava nacionalnih manjina u Srbiji, koji se nalazi pred Savetom Evrope, dosta zastareo i da ga treba osvežiti novim činjenicama.
Pokrajinski sekretar je za oktobar i novembar najavio organizovanje četvrtog po redu Kupa tolerancije, koji se održava u okviru projekta Afirmacije multikulturalizma i tolerancije. Objasnio je da je Kup tolerancije zamišljen kao mini školska olimpijada, u okviru koje se organizuje takmičenja u raznim sportovima učenika viših razreda osnovnih škola i srednjoškolaca iz multinacionalnih sredina u Vojvodini. „Fokusiramo se na školsku omladinu jer oni predstavljaju budućnost Vojvodine i od njih zavisi kako će se razvijati međunacionalni odnosi u našoj pokrajni“, rekao je Korhec.

(Beta)