Skip to main content

Koraci: Zahtevamo bezbednost za našu potpredsednicu Aidu Ćorović

Ogledalo 05. јан 2022.
2 min čitanja

Društvo za održivu budućnost “Koraci” zatražilo je danas od nadležnih institucija u Srbiji da primene odgovarajuće mere zaštite prema potpredsednici te organizacije, građanskoj aktivistkinji Aidi Ćorović, zbog učestalih napada na nju.

“Posle dva povezana napada huligana na Aidu Ćorović tražimo od policije da hitno utvrdi identitet napadača i podstrekača na nasilje, kao i sve okolnosti u vezi sa napadima. Takođe, zahtevamo da se odmah primene odgovarajuće mere zaštite, Aidi Ćorović garantuje bezbednost i spreči svako ponavljanje nasilja”, naveli su “Koraci” u saopštenju za javnost.

Aida Ćorović prijavila je policiji napade koji su se dogodili 29. decembra prošle godine u Njegoševoj ulici i 3. januara ove godine, u ulici u kojoj živi.

U izjavama datim policiji posle napada saopštila je da je u oba slučaja prepoznala mladiće koji borave u Njegoševoj ulici, kod zgrade na kojoj je oslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Jasno je da su napadi na Aidu u direktnoj vezi sa slučajem uklanjanja grafita sa likom Ratka Mladića sa fasade u Njegoševoj , 9. novembra prošle godine. Tada se policija, umesto da obezbedi uklanjanje grafita sa fasade, angažovala na zabrani skupa Inicijative mladih za ljudska prava na kome je grafit trebalo da bude prekrečen i privođenju aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su bacanjem jaja na na zid sa likom ratnog zločinca iskazale protest zbog zabrane skupa”, piše u saopštenju.

“Koraci” su optužili institucije da su svojim nečinjenjem omogućile da od tada do danas grafit više puta bude obnovljen i da u njegovoj blizini nedeljama patroliraju pripadnici desničarskih grupa, predstaljajući se kao njegovi „čuvari“.

“Relativizacija zločina počinjenih u ratovima devedesetih, ‘amnestija’ i veličanje osuđenih ratnih zločinaca dolaze iz samog vrha države i šalju signal da je prema onima koji se suprotstavljaju politici negiranja zločina dozvoljeno primeniti nasilje kao prema ‘neprijateljima naroda i država’”, naveli su iz “Koraka”.

(Autonomija)